Украинският парламент прие Закон за реинтеграция на Донбас

14:45, 31 яну 18 / Свят 25 591 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Върховната Рада на Украйна прие Закона за "Особеностите на държавната политика по отношение на осигуряване на държавния суверенитет на Украйна върху временно окупираните територии в Донецката и Луганскската области", иницииран от украинския президент, съобщи БГНЕС€

Законът, който беше приет на 18 януари, създава нова правна рамка за решаване на проблемите свързани с отпора на руската агресия, защитата на правата, свободите и законните интереси на гражданите в окупираната територия и също така създава основа за възстановяване на териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници. 

Основни сигнали: 
Продължавайки агресия срещу Украйна, Русия, като страна в международния въоръжен конфликт, съзнателно унищожава Нормандския процес и споразуменията от Минск, прилагайки тактики за контролирано ескалиране в Донбас: - постоянни нарушения на режима за прекратяване на огъня и оттегляне руските представители от Съвместен център за контрол и координация по въпросите за прекратяване на огъня и стабилизиране на линията на разделяне на страните (СЦКК); - използването на тежки оръжия; - отчуждаване на предприятия и въвеждане на зоната на рублата; - признаване на документите издадени от т.н. власти на Донецката и Луганската народни републики и др; - напълва заетия Донбас с оръжия, боеприпаси, наемници. 

Русия блокира инициативата на Украйна, подкрепена от международната общност, за разгръщането на мироопазващата мисия на ООН. Така провокативното поведение на Москва принуждава Украйна да адаптира съответните си подходи. 

Поради това приетият закон: - квалифицира Русия като държава-агресор и страна в международен въоръжен конфликт (докладът на Международния наказателен съд от 4 декември 2017 г. потвърждава прякото военно участие на Русия в Донбас); - регулира правния статут на окупираните територии в съответствие с международното хуманитарно право; - хармонизира националната правна рамка с реалната ситуация в Донбас по отношение на използването на Въоръжените сили на Украйна, без да надвишава международните задължения на Украйна, включително Минските споразумения; - определя основните параметри на защитата на правата и свободите на цивилното население във временно окупираните територии. 

Също така споменатият законодателен акт прави ясна дефиниция за въоръжените формирования на Руската Федерация (въоръжените сили на Русия, специални поделения, съветници, инструктори, незаконни въоръжени формации, наемници) и окупационната администрация на Руската Федерация (държавните органи, отговарящи за управлението на окупираните територии и самопровъзгласените органи), които извършват въоръжена агресия срещу Украйна. 

Въпреки провокативната политика на Русия, законът потвърждава приоритета за мирното, политико-дипломатическо уреждане, отчитайки правото на Украйна за самоотбрана в съответствие с чл. 51 от Хартата на ООН: Докато Русия подкопава мирния процес, практическите стъпки на Украйна, по-специално в рамките на политическия трек, потвърждават ангажимента й към Минските споразумения. 

Както е известно на 6 октомври 2017 г. парламентът продължи специалната процедура за местно самоуправление в отделни райони на Донецката и Луанската области (бел. ред. – временно окупирани територии). 

Законът слага край на дебата за държавната стратегия по отношение на Донбас - мирно споразумение /реинтеграция/ рехабилитация, тъй като той: - въвежда редица правни, социални, икономически, хуманитарни и информационни средства за реинтеграцията на окупираните територии; - гарантира права, включително права на собственост в окупираните територии, вътрешно преместени лица и жители на тези територии. Взимайки предвид това че на окупираните територии в Донбас т.н. републиканските власти в пълен обем са започнали да национализират движими и недвижими имоти на гражданите, които живеят в този регион, с цел да защити своите граждани Украйна с този закон започна да признава документи за раждане и актове за смърт издадени от органите на квазирепубликите. Това е голяма крачка напред, тъй като тези документи са много важни за по-нататъшното доказване в украинските съдилища на правото върху незаконно отнетата собственост. Всички останали документи, издадени от нелегитимните власти на ДНР и ЛНР не се признават от украинската страна; - определя национални и международни механизми за фиксиране на нарушенията на човешките права и свободи, а също така и реда за реагиране на такива факти; - осигурява механизми за възстановяване на нарушени права и свободи на гражданите и законни интереси на юридически лица, включително и на чуждестранни инвеститори; - определя приоритета на интегрираното развитие на териториите, съседни на окупираните, включително тези, които са освободени от окупацията. 

Законът предвижда създаването на междуведомствен орган за координация за правната подготовка на консолидирано искане на Украйна с цел да се приведе Русия до международна отговорност за въоръжената й агресия. Законът също така потвърждава суверенитета на Украйна над територията на Крим и Севастопол, която временно е окупирана от Русия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама