Карта на Витоша от камък и гранитогрес заменя фонтана на "Витошка"

17:40, 31 яну 18 25 631 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Художествено обработена карта на Витоша ще замени фонтана на едноименния булевард в София. Проектът за "зеленото сърце на София" може да бъде видян на сайта на общината.

Авторът му професор Боян Добрев от катедра "Стенопис" на Националната художествена академия сподели пред БНР: "Публичното изкуство е неделима част от културата. Обичам да казвам на моите студенти, че културата е системният софтуер на едно общество. Ролята на публичното изкуство и да осмисля важни неща за нас, да ги прави
ясни и да търси консенсус между всеки един от нас като не прави по-лесно да живеем заедно и да сме по-щастливи. В този смисъл, безспорно на това място трябваше да има нещо, което е свързано с Витоша. Витоша е много важен компонент от нашия град и наистина е нашето "зелено сърце". Опитах се да намеря пресечната точка между множеството възможни подходи, които живеят във всеки един от нас на тема изкуство. Потърсих една карта като изказ за ролята на Витоша в София. Това е географска карта на художественото изображение на Витоша. Размерите й са 7.50 на 7.50 метра. Тя би дала възможност на хората да се разхождат по нея и да усетят по различен начин всяко едно от тези места, които знаем от поколения".

По думите му картата е вярна, но е "визуално преосмислена". Тя ще бъде изработена от гранит и цветен гранитогрес, за да издържа на времето и откривателския дух на пешеходците, решили да обиколят Златните мостове, Драгалевския манастир, Симеоново и други емблематични места от Витоша. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама