Повишеният холестерол ускорява развитието на рака сто пъти

18:10, 31 яну 18 / Спорт 25 505 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис са установили, че повешеният холестерол в тялото може да ускори развитието на рак на дебелото черво повече от 100 пъти, съобщи NOVA като цитира научния сайт Science Alert.

Изследователите са провели опити с лабораторни мишки, разделяйки ги на две групи. Едната от тях била поставена на диета с високо съдържание на холестерол. На другата група специалистите "изключили" ензима Lpcat3 - блокирането му води до повишаване на холестерола.

В резултат при всички гризачи се наблюдавало активно деление на стволови клетки, поради което тъканите на дебелото им черво се разширяват и самото то се удължава. Всичко това води до ускорено образуване на ракови тумори в дебелото черво.

"Установихме, че холестеролът влияе на растежа на стволови клетки в червата, което от своя страна повишава скоростта на образуване на тумори повече от 100 пъти", казва ръководителят на изследването д-р Питър Тонтънъз.

Сега учените трябва да разберат дали съществува връзка между повишения холестерол и други видове рак.

Храните, богати на наситени мазнини, трансмазнини и някои видове въглехидрати, могат да повишат нивата на холестерола в организма, се отбелязва в статията. Във връзка с това много експерти препоръчват намаляване на консумацията на червено месо и млечни продукти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама