Белият дом иска Международната космическа станция да бъде приватизирана

10:00, 12 фев 18 / Свят 25 820 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американското правителство иска да превърне Международната космическа станция (МКС) в нещо като недвижим имот в орбита, управляван не от държавата, а от частната индустрия, съобщава БТА, като цитира "Вашингтон пост".

Белият дом планира да спре финансирането на станцията след 2024 г. и да прекъсне държавната подкрепа за лабораторията в околоземна орбита. Подготвя се преходен план, по силата на който МКС да бъде прехвърлена на частния сектор, гласи документ на НАСА за вътрешно ползване, получен от вестника.

"Решението за прекъсване на пряката федерална помощ на МКС през 2025 г. не означава, че станцията ще бъде изведена от орбита тогава - възможно е индустрията да продължи да използва някои нейни елементи или възможности като част от бъдеща комерсиална платформа", се казва в документа. "НАСА ще разшири международните и търговските партньорства през следващите седем години, за да осигури продължаващ достъп и присъствие на хора в ниска орбита около Земята", се посочва още в доклада.

Планът за приватизиране на МКС вероятно ще се сблъска със стена от несъгласие, главно защото САЩ са похарчили близо 100 млрд. долара за построяването и функционирането й.
 
Миналата седмица сенаторът републиканец Тед Крус изрази надежда, че съобщенията за намерението на НАСА да прекрати финансирането на космическата станция ще се окажат неоснователни. Той добави, че ако има такова решение, то е взето от малоумници.

"Като фискален консерватор зная, че едно от най-тъпите неща, които можете да направите, е да отмените програми, след като в тях са инвестирани милиарди, а имат още сериозни възможности за живот", каза Крус. На въпроса възможно ли е публично-частно партньорство, той отговори: "Мисля, че всички ние сме отворени за разумни предложения".
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама