Гигански секвои се борят за "Европейско дърво на годината"

18:00, 27 фев 18 / Култура 25 957 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Три вековни калифорнийски секвои, които се намират в местността Ючбунар над кюстендилското село Богослов, ще представят страната ни в тазгодишното издание на конкурса "Европейско дърво на годината", съобщи БНР. 

Дърветата са засадени преди около 130 години от пионера на българското лесовъдство Йордан Митрев. На височина достигат до 30 метра. Секвоите ще се състезават с още 13 дървета от цяла Европа. Желаещите да подкрепят българското предложение могат да го направят на сайта www.treeoftheyear.org. Гласуването ще продължи до 28 февруари включително. 

Ежедневно при секвоите се качват десетки природолюбители, туристи или просто любопитни хора, които остават очаровани от внушителните дървета. Местните ги наричат "трите бора братя". Сред лесовъдите, природоизследователи, дори и сред горските има разногласия как са засадени гигантските секвои.

Инж.Андрей Миленков, който е лесовъд и бивш шеф на Горското стопнаство в Кюстендил разказва: "Секвоите са забележително дърво от гледна точка на дендрологията, конкретно в случая те са забележителност за нашия регион, но трябва да излизаме от една предубеденост и наклонност да измисляме факти". 

Има твърдения, които нямат исторически основания, посочва Миленков. По думите му, няма документални данни, че секвоите са от 1890 година. Най-вероятните години на появата им са между 1897 и 1914 г., уточнява специалистът.

Любителят-търсач на вековни дървета - британецът Роб Макбрайд също е силно впечатлен от дърветата. Нарича за себе си секвоята "дървото на боксовите ръкавици", защото някога кората на дървото е била използвана тъкмо за пълнеж на боксовите ръкавици. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама