Бабиш: Продажбата на ЧЕЗ е законосъобразна

15:30, 27 фев 18 25 841 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Чешкият премиер Андрей Бабиш е информиран от Надзорния съвет на дружеството, че продажбата на ЧЕЗ е напълно законосъобразна и не представлява риск за никоя от страните, съобщиха от правителствената пресслужба. 

В телефонен разговор с него премиерът Бойко Борисов е поискал на компетентните български органи да бъде предоставена информацията, с която чешкото правителство разполага, по сделката за продажбата на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България. 

Борисов е изразил загриженост от намеренията на дружеството, в което чешката държава притежава 63%, да продаде активите си на компания, която не се е доказала на пазара. Борисов е посочил, че ЧЕЗ България е част от системата за национална сигурност на страната и сделката, извършена без необходимата прозрачност, предизвиква основателна тревога. 

Извършени са проверки на купувача и по отношение на способността му да управлява електроенергийното дружество в България, и по отношение на произхода на средствата за заплащане на активите, които са показали, че не съществуват проблеми за осъществяване на сделката, е посочил Бабиш. 

Той е изразил готовност да предостави на българските власти материалите с резултатите от проверките. Борисов съобщи, че вече е възложил на ДАНС и на НАП проверки на купувача и на обстоятелствата около сделката и е поискал съдействието на КФН и КЕВР по случая.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама