Съдът в Германия: Градовете могат да забраняват старите дизелови коли

17:05, 27 фев 18 / Свят 25 954 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Градовете могат да забранят дизеловите автомобили като мярка за борба със замърсяването на въздуха, постанови върховен немски съд. Това решение е важно, тъй като може да разтърси автомобилната индустрия и да промени транспортната политика.

Съдиите във Федералния административен съд в Лайпциг постановиха, че местните власти имат право да налагат забрана на автомобили с по-стари замърсяващи дизелови двигатели в градските им центрове. Това може да постави в несигурно положение милиони шофьори.

Съдът обаче не налага сам такива забрани, оставяйки това на градските и общинските власти. Съдиите ги призовават да "действат пропорционално" при прилагането на забраните. Случаят е съсредоточен около притиснатите от градове Щутгарт и Дюселдорф, но може да има национални последици, предаде БГНЕС.

Резултатът е голяма победа за екологичната група Deutsche Umwelthilfe (DUH), която съди Щутгарт и Дюселдорф, за да ги накара да предприемат действия срещу токсичните азотни оксиди и фини частици, отделяни от по-старите дизелови двигатели.

Съдиите на по-ниско ниво вече подкрепиха тяхното искане за забрана за използването на такива коли, но провинциите Баден-Вюртемберг и Северен Рейн-Вестфалия обжалват решенията, като казаха, че такива ограничения трябва да бъдат решени на федерално ниво. Това обжалване вече не важи, доколкото съдиите в най-висшия административен съд на страната отново застанаха на страната на защитниците на околната среда.

"Това е страхотен ден за чист въздух в Германия", каза шефът на DUH Юрген Реш.

В своето решение съдиите заявиха, че всички забрани за дизелово автомобили следва да се налагат постепенно, с изключение на някои превозни средства.

В Щутгарт забраната за дизелови коли може да бъде приложена най-рано през септември.

В знак на разбиране, че забраните могат да намалят стойността на препродажбата на милиони по-стари дизелови двигатели, председателят на съда Андреас Корбмахер заяви, че "определени загуби ще трябва да бъдат приети". Той призова също така градските и общинските власти да избягват "смесица" от местни мерки.

Критиците по-рано твърдяха, че ще бъде сложно налагането на забраните, и ще предизвикат объркване сред шофьорите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама