Премиерът: Опитват да свалят правителството

23:23, 27 фев 18 / Политика 25 1011 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Някой иска да повтори февруарските събития, само че по друг сценарии, но със същите изпълнителни – пак ЧЕЗ, пак ток, пак популистки изказвания. Това каза премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Народното събрание по повод сделката за ЧЕЗ, предаде репортер на БГНЕС. Борисов обяви, че няма да подаде оставка.

Според президента Румен Радев пък сделката за енергодружеството е скрито придобиване. "Явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството и тук въпросът е кой и защо крие своите намерения", изтъкна Радев. 

Борисов е категоричен, че някой се опитва да свали правителството и да опетни репутацията на България. "Тези хора са ме сваляли веднъж от власт и сега искат същото да направят с друг сценарий. Няма да стане. Този път оставки няма да има и им обещавам на тези хора да ги разнищя докрай", заяви той. 

За да разсее всички съмнения, Борисов е провел телефонен разговор с премиера в оставка Андрей Бабиш. Настоявал е чешката държава да предостави пълна информация по сделката.

"Като разгледах това, което премиерът на Чехия ми изпрати, виждам руско-грузински офшорки, руски банки, както и български. И то от тези, които и преди са имали проблеми", поясни българският премиер. 

Разговорите с банките били водени преди месеци, съобщили на премиера от Финансовия надзор. Предоставено било "писмо за комфорт", което на практика няма правна стойност. Борисов настоява БНБ също да започне проверка.

Проверки иска и президентът и се аргументира: "Всички тези операции пряко или косвено засягат националната сигурност. Тук говорим за електропреносна система и действия по тази система. Има ли политическа гаранция тази фирма? Правителството дължи отговори на всички потребители, които плащат сметки за ток".

А Борисов отговори: "Президентът Радев го съветвам да се обади на президента Земан и да го попита, както аз питах Бабиш".

От правителствената пресслужба разпространиха писмо, в което подчертават, че Бабиш е заявил в телефонния разговор с Борисов, "че е информиран от Надзорния съвет на дружеството, че продажбата е напълно законосъобразна".

"В един момент се получава едва ли не, че аз и правителството участваме в някаква тъмна сделка. Не само че не участваме. Ние нямаме никакво влияние или отношение по тази тема", категоричен бе Борисов.

Междувременно чешко проправителствено издание публикува обширно интервю на Бабиш, в което той заявява, че е "шокиран от това, което става в България, не разбира  настоящата ситуация и настоява генералният директор на ЧЕЗ да обясни на Надзорния съвет какво се случва". 

"Малко подценихме обстановката, тъй като сделката за ЧЕЗ е проведена в Чехия. Поисках днес разговор с премиера Бабиш. Настоях от него да получа тази информация, която я има в тяхното министрество", каза Борисов. 

„Сега в общественото пространство се насажда усещането, и то много планирано и точно, че някоя Гинка от Пазарджик прави сделка, като някой от нас стои зад нея. Това не само, че е лъжа и не е истина, но в същото време цели други последствия. Кое ме притеснява- в медиите излиза, че сделката е приключила. А това, което ми праща днес премиерът на Чехия чрез проверка на неговия финансов министър, излиза, че тези банки са изпратили писмо за комфорт, което в правния мир не означава нищо", коментира Борисов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама