Първият супермаркет в света с щандове за стоки без пластмаса

17:30, 28 фев 18 / Любопитно 25 729 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Потребителите в Холандия ще получат шанса да посетят първия в Европа и света супермаркет, в който ще има отделено голямо пространство за стоки без пластмаса. Активисти за борба с пластмасата твърдят, че това е повратна точка във войната срещу замърсяването с пластмаса, пише британският в. "Гардиън".

Магазинът в Амстердам отвори врати в 12 часа българско време днес, като купувачите ще могат да избират от повече от 700 продукта, в които няма никаква пластмаса, като всички са налични на една от пътеките с щандове на супермаркета.

Този ход идва на фона на нарастващата тревога по света за щетите, които пластмасовите отпадъци причиняват на океаните, местообитанията и хранителните вериги. Учените предупреждават, че замърсяването с пластмаса понастоящем е толкова разпространено, че има риск от перманентно замърсяване на природния свят.

По-рано тази година разследване на "Гардиън" разкри, че британските супермаркети са основен източник на пластмасови отпадъци, генерирайки 1 млн. тона на година. А през последните 12 месеца активистите призоваха всички супермаркети да предлагат пътеки, в които всички стоки са без пластмаса.

Сиан Съдърланд, съосновател на "Пластмасова планета", организацията, която стои зад кампанията, коментира, че отварянето на въпросния супермаркет в Холандия представлява "исторически момент за глобалната борба срещу замърсяването с пластмаси".

"В продължение на десетилетия на купувачите им пробутваха лъжата, че не можем да живеем без пластмаса в храната и напитките. Пътеките без пластмаса оборват всичко това. Най-накрая можем да видим бъдеще, в което обществеността има избор за това дали купува стоки с пластмаса или без. В момента нямаме избор", подчерта Съдърланд.

Според активистите продуктите без пластмаса няма да бъдат по-скъпи от опакованите с пластмасови опаковки стоки, като ще използват алтернативни биоразградими опаковки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама