Китай планира да построи ядрен самолетоносач

19:40, 28 фев 18 / Свят 25 685 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китай разработва технологии за строителство на ядрени самолетоносачи, съобщава държавната медия Global Times, цитирана от "Ройтерс". Агенцията информира, че това е част от амбициозна програма за модернизиране на въоръжените сили на Китай.

През октомври 2017 г. президентът Си Дзинпин обеща въоръжените сили на Китай да се превърнат в световна класа до 2050 г. Държавата вече инвестира в нови технологии за разработване на изтребители, самолетоносачи и ракети.

Китайската държавна корабостроителна корпорация, най-големият производител на плавателни съдове в страната, разкри амбицията си със списък с технически разработки, които компанията се надява да постигне като част от модернизиране на оръжията на ВМС на Китай до 2025 г.

Впоследствие съобщението на корпорацията беше редактирано и от текста е премахнато споменаването на ядрени плавателни съдове, но цялата информация остава достъпна в китайския интернет.

Global Times отбелязва, че Китай трябва да ускори производството на ядрени самолетоносачи, ядрени подводници и други.

Корпорацията построи първия китайски самолетоносач домашно производство, който излезе от корабостроителницата през април 2017 г. Очаква се да влезе на въоръжение през 2020 г. Самолетоносачът е построен на базата на първия самолетоносач на страната Liaoning с 60 000 тона водоизместимост, който преди да бъде преправен е бил кораб от съветската ера. Liaoning е закупен от Украйна през 1998 година.

Според експерти Китай се нуждае от най-малко 6 самолетоносача - начинание, което може да отнеме десетилетия. САЩ в момента имат 10 оперативни самолетоносача и планират да изградят още два.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама