Заев пред „Файненшъл таймс“: Ще решим спора за името

20:00, 28 фев 18 / Свят 25 190 Topnovini
1

Македонският премиер Зоран Заев изрази убеждението си, че в най-скоро време ще бъде намерено решение на спора за името на Република Македония. Той стори това в интервю за британското издание „Файненшъл таймс“, предаде БГНЕС.

Според него спорът може да бъде решен преди срещата на върха на НАТО през месец юли тази година в Брюксел.

"Аз съм оптимист. Знам, че е много трудно, но ще бъде по-добре и за двете държави, да намерим решение колкото е възможно по-бързо. Не е необходима промяна на Конституцията за постигане на споразумение", коментира Заев.

Според него не е необходима промяна в Конституцията на Гърция. "Сега има ново искане от страна на Гърция - да направим промени в Конституцията. Но, Конституцията е правилник за вътрешна употреба, тя няма никакви отражения извън страната. При всички положения промяната в Конституцията няма да дава окончателни гаранции, защото някое следващо правителство може да направи други промени", съобщава той.

Македонският премиер смята, че присъединяването на страната към НАТО трябва да стане въпреки съпротивата на Руската федерация. "Русия не е против членството ни в ЕС, но не гледа положително на присъединяването ни към НАТО. Ние имаме добри отношения с Русия. Те обаче трябва да са наясно, че за нашата страна, няма друга алтернатива освен членството ни в ЕС и НАТО", заявява той.

Заев подчертава, че предложението за име на страната „Нова Македония“ е неприемливо, но останалите четири може да се преговоря.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани