Мария Габриел с ключово споразумение за 5G мрежа в ЕС

16:30, 03 мар 18 / Политика 25 864 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Преговарящите екипи на Европейския парламент, Съветът под българско председателство и Европейската комисия постигнаха политическо споразумение по няколко ключови части от новите европейски правила за телекомите и радиочестотния спектър.

Мария Габриел, комисар по въпросите на цифровата икономика и общество, заяви: "ЕС е готов да поеме лидерството на инициативата за 5G. С това политическо споразумение съзаконодателите дадоха зелена светлина на  пътната карта за радиочестотния спектър за 5G, която представихме през октомври миналата година и която проправя пътя за развитието на 5G гигабит общество, предвидено от Комисията до 2025 година. Време е това да се случи. Но това може да стане, само ако телекомите, различните индустрии и обществените институции обединят усилията си и вървят в същата посока."

Междуинституционалното споразумение обхваща редица важни мерки от предложения Европейския кодекс за електронните комуникации като наличие на радиочестотен спектър за 5G до 2020 година в ЕС, 20 годишна предвидимост на инвестициите за лицензите за радиочестоти и засилена координация, и партньорска проверка на планираните процедури за отдаване на радиочестотния спектър. Предварителното споразумение ще подготви почвата за внедряване на 5G мрежи в целия ЕС, като се вземат предвид предишните споразумения за определянето на таксите за радиочестотен спектър, за премахването на трансграничните смущения

Преговорите по другите части на Европейския кодекс за електронните комуникации продължават. Целта на съзаконодателите е да намерят възможно най-скоро споразумение в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама