Какво да си хапваме, за да нямаме пролетна умора

08:30, 24 мар 19 25 1719 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всички се радваме на настъпването на пролетта, но за да й се насладим истински, е нужно да променим зимните си „навици“. Нужно ни е пролетно прочистване. Пролетта е онзи момент, в който е препоръчително не само да почистим дома, но и хладилника и организма си. Време е да се възползваме от новия сезон, за да започнем да се храним правилно.

Не е необходимо да изхвърлите всичко вредно от хладилника - всеки се нуждае от блокче шоколад отвреме навреме. Но има някои базови съвета, които ще ви помогнат да останете в топ форма през пролетта. А правилното хранене, съобразено с новия сезон, е най-добрият начин да избегнем нежеланото състояние на отпадналост и умора.

Да преборим пролетната умора с подходящи зеленчуци

Време е да заредим хладилника с пролетни плодове и зеленчуци. Пресните плодове и зелечуци съдържат възможно най-големите количества хранителни елементи.

За да получите най-добрата комбинация от витамини и минерали, изберете типичните за пролетния сезон плодове и зеленчуци. Едни от най-богатите на витамин С пролетни продукти са зеленият боб и репичките. Зеленият боб може често да е подценяван, но той облекчава симптомите на пролетните алергии и спомага за преодоляване на пролетната депресия.

В същата категория попада и спанакът. Установено е, че 80 г пресен и 200 г сготвен спанак покриват половината от дневната нужда от витамин С. Той, също така, е с изключително високо съдържание на фолиева киселина, както и куп минерални вещества като натрий, калий, магнезий, желязо, фосфор.

Друг важен герой на пролетната ни трапеза е пресният лук. Той действа като антиоксидант, понижава кръвното налягане и намалява риска от сърдечни заболявания. Пресният лук играе и ролята на антихистамин, което е изключително полезно за хора, склонни към алергии.

Зеленолистните зеленчуци са от особено значение, за да преборим пролетната умора. Желязото е от изключителна важност за производството на енергия в организма, а един от най-добрите начини да си го доставяме е като заложим на айсберг, маруля, спанак, коприва и др. Опитайте се да хапвате зеленчуците сурови под формата на салати. Един интересен дресинг ще овкуси и преобрази традиционната пролетна салата до неузнаваемост.

Присъствие в ежедневното пролетно меню задължително имат и тиквичките. Те се отличават с високо съдържание на калий, натрий, калций, магнезий, фосфор и желязо, витамин А, С, В1 и В2, както и сравнително високо съдържание на органични киселини.

Плодовите герои на пролетта

За да запазим добър тонус при настъпването на пролетта, важно е да консумираме и пресни сурови плодове. Черешите са богати на калий, антиоксиданти и фибри и с по-ниско съдържание на калории от повечето плодове. Друг перфектен плод за пролетта са кайсиите - те съдържат в изобилие бета каротин, калий, фибри и витамин C.

Ако има вкусен и нискокалоричен плод, който носи чувство за свежест, това са ягодите. Те са богати на витамин C и много добър източник на калий, магнезий и желязо.

Храни срещу пролетна умора

Ако искате да елиминирате умората още от сутрината - овесените ядки са здравословната закуска, която многократно ще повиши енергията ви. Това се дължи на високото им съдържание на белтъчини, магнезий и витамин B.

Пролетта е чудесно време да включите в менюто си по-леки меса, кълнове, сурови ядки и някои подправки. Здравословната рецепта срещу пролетна умора задължително съдържа риба, телешки черен дроб, пуешко и пилешко месо. Кълновете дават мощен енергиен заряд на организма, а суровите ядки ни зареждат с магнезий. Подправки като риган, босилек и естрагон, тонизират организма и му помагат да се справи с неприятните симптоми на пролетната умора. Това е благодарение на етеричните масла, витамините и минералите, които се съдържат в тях.

В добро настроение с правилните храни

Не на последно място, в менюто ни през пролетта трябва да присъстват храни, които повишават настроението, подпомагайки образуването на серотонин - хормонът на щастието. Освен това, добре е да си набавяме и храни богати на витамини от групата В и Е и известните като антидепресанти селен, триптофан и фолиева киселина.

От плодовете може да заложите на банани, цитруси, киви, боровинки. Бобови храни за добър тонус са фасул, леща, грах, соя и нахут. Зелените салати, морковите, доматите, чушките, броколи и коприва също са безценни източници на хранителни вещества, които ще запазят ведрото ви настроение с настъпването на пролетта.

Разнообразете менюто със сезонни храни, за да се насладите на пролетта и да избегнете неприятната пролетна умора.

Много по-щастливи сме, когато се храним вкусно и здравословно, а балансираният хранителен режим е лесният и приятен път към здравословното хранене.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама