"Зорба гъркът” отново на сцената на Софийската опера и балет (СНИМКИ)

16:00, 31 мар 18 / Култура и наука 25 200 Topnovini
1
2
3
4

На 5 април в Софийската опера и балет ще се играе балетът „Зорба гъркът“ - 30 години от световната премиера на балета на сцената на "Арена ди Верона". В представлението участват Росен Канев, Емил Йорданов, Марта Петкова, Трифон Митев, Марина Маринова.

"Зорба гъркът" се свръзва най-вече с прочутия филм с участието на Антъни Куин, а в основата е книгата "Живот и приключения на Алексис Зорбас", с която стартира кариерата на писателя Никос Казандзакис.

Балетната постановка настига по известност литературния и филмовия вариант. Световната премиера на балета „Зорба гъркът” е през 1988 г. Оттогава балетът е представян пред повече от 3 млн. зрители в 30 страни по света. Събирал е дори 120-хилядна публика наведнъж - на открития стадион в Рио де Жанейро. 

Автор на музиката е Микис Теодоракис - един от най-изявените гръцки композитори, общественик, политически и културен деец, възпитаник на Парижката и Атинската консерватории.

Хореограф е руснакът Лорка Масине, който е роден в Ню Йорк. Негов учител е баща му, известният хореограф Леонид Масине. Лорка Масине обаче никога не е поставял балета „Зорба гъркът” в Гърция. Концепцията му за танца в прочутия балет е за танц без абстрактности, с философската мисъл на Кафка, Томас Ман и Джордж Оруел. "Езикът трябва да е разбираем за публиката, да отдели различието между балет и танц, между драматургичния език и езика на танца", смята режисьорът. 

Балетът на Софийската опера и балет бе поканен от Министерството на културата на Гърция да участва със "Зорба Гъркът" в културната програма "2007 - Година на Казандзакис". Проектът се осъществи по повод 50 години от кончината на големия гръцки писател.

В България балетът е поставен от Лорка Масине за първи път на 12 май 1995 година, на сцената на НДК.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани