"Зорба гъркът” отново на сцената на Софийската опера и балет (СНИМКИ)

16:00, 31 мар 18 / Култура 25 779 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 5 април в Софийската опера и балет ще се играе балетът „Зорба гъркът“ - 30 години от световната премиера на балета на сцената на "Арена ди Верона". В представлението участват Росен Канев, Емил Йорданов, Марта Петкова, Трифон Митев, Марина Маринова.

"Зорба гъркът" се свръзва най-вече с прочутия филм с участието на Антъни Куин, а в основата е книгата "Живот и приключения на Алексис Зорбас", с която стартира кариерата на писателя Никос Казандзакис.

Балетната постановка настига по известност литературния и филмовия вариант. Световната премиера на балета „Зорба гъркът” е през 1988 г. Оттогава балетът е представян пред повече от 3 млн. зрители в 30 страни по света. Събирал е дори 120-хилядна публика наведнъж - на открития стадион в Рио де Жанейро. 

Автор на музиката е Микис Теодоракис - един от най-изявените гръцки композитори, общественик, политически и културен деец, възпитаник на Парижката и Атинската консерватории.

Хореограф е руснакът Лорка Масине, който е роден в Ню Йорк. Негов учител е баща му, известният хореограф Леонид Масине. Лорка Масине обаче никога не е поставял балета „Зорба гъркът” в Гърция. Концепцията му за танца в прочутия балет е за танц без абстрактности, с философската мисъл на Кафка, Томас Ман и Джордж Оруел. "Езикът трябва да е разбираем за публиката, да отдели различието между балет и танц, между драматургичния език и езика на танца", смята режисьорът. 

Балетът на Софийската опера и балет бе поканен от Министерството на културата на Гърция да участва със "Зорба Гъркът" в културната програма "2007 - Година на Казандзакис". Проектът се осъществи по повод 50 години от кончината на големия гръцки писател.

В България балетът е поставен от Лорка Масине за първи път на 12 май 1995 година, на сцената на НДК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама