Жана Караиванова оглави работна група за промени в Закона за киното

19:20, 30 мар 18 / Култура 25 1063 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на културата Боил Банов назначи работна група, която да 30 юни трябва да предложи промени за оптимизиране на сега действащия Закон за филмовата индустрия. Банов ще изпълнява лично контрол по изпълнението на поставената задача.

Начело на работната група е новият директор на Националния филмов център Жана Караиванова. В състава й са експерти от културното ведомство – Ваня Райнова от продуцентска компания „Портокал“, Катя Тричкова от „Контраст Филмс“, Филип Тодоров от „Уотърфронт Филм“. При необходимост за обсъжданията могат да бъдат привличани и външни експерти, както и представители на други държавни институции, казва се в заповедта.

Десетки филмови дейци в свои публични изявления и официални писма до институциите настояват за спешни промени в закона. Сред исканията им е производството на по-голям брой български филми да бъде подкрепено от държавата (поне 15 годишно), както и обективен и прозрачен начин за излъчване на членовете на комисиите - действащи и некомпрометирани професионалисти, които ще имат думата за оценка и мнение кои проекти да бъдат субсидирани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама