Стари занаятчийски умения и традиции оживяха в Тетевен (СНИМКИ)

19:30, 31 мар 18 / Култура 25 808 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тетевен активно се включи в инициативата Европейски дни на художествените занаяти. Тя се провежда за четвърта година в България с участието на общините Габрово, Дряново, Елена, Севлиево, Тетевен и Луковит. През тази година събитието премина под мотото „Да оставим наследство за бъдещето“, с фокус съхраняването на занаятите, предаване на занаятчийските умения и традиции на младото поколение.

В Тетевен мероприятието бе открито от кмета на града д-р Мадлена Бояджиева. Празникът бе уважен и от зам.-кмета Свилен Русинов, множество жители и гости на град Тетевен.

През целия ден изделията на местни майстори-занаятчии от дърворезба, ковано желязо, декоративни украси и костюми, плетива, народни носии и др. бяха изложени на пл. „Сава Младенов“. На щандовете можеха да се видят уникално изработени украшения, сувенири и предмети, които събудиха интереса на присъстващите, а местният занаятчия Райко Райков демонстрираше на живо технологията на дърворезбоването, включваща художествена обработка на дървесината чрез изрязване (резбоване) на различни декоративни мотиви и изображения.

Тази година Европейските дни на художествените занаяти се отбелязват в дните на едни от най-почитаните у нас празници - Лазаровден и Цветница. По този повод бе подготвена специална програма, в която бе представен обичая Лазаруване, бяха изпълнени много песни и танци. Участие взеха от: група „Звънче“ при НУ „Хаджи Генчо“, деца от Градежница и Глогово, както и танцовите съставите от с. Рибарица - "Царичина" и "Рибарски бисери". 

Допълнително пролетно настроение се създаде от изложбата на пана „Пролетни празници“, която бе подредена около сцената, организирана по инициатива на Комисия „За детето“, при Община Тетевен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама