Мая Манолова: ​Високите сметки за март кредитират безлихвено "Топлофикация"

14:00, 24 апр 18 25 871 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с шефа на енергийното дружество Сашо Чакалски заради двойния скок на сметките за парното за миналия месец, съобщиха от пресслужбата на обществения защитник. Повод за срещата са жалбите и сигналите до институцията на омбудсмана за много високи сметки за отопление за март в сравнение с по-студените два предходни месеца, когато сметките са били значително по-ниски. Има случаи, в които увеличението е двойно.

По време на срещата се е констатирало, че по официална информация средното увеличение за битовите потребители за март 2018 г. спрямо март 2017 г. е с близо 60 на сто. Това се дължи основно на две причини. От една страна увеличението на цената на топлинната енергия с над 24 на сто, /одобрена от КЕВР/, въпреки гражданските протести от април 2017 г., и от друга - разпоредбите на Наредбата за топлоснабдяването. В същото време от "Топлофикация" смятат, че няма проблеми с нормативната уредба, предаде БТА.

Според омбудсмана дружеството трябва да посочва проблемите, произтичащи от прилагането на Наредбата за топлоснабдяването и своевременно да сигнализира Министерство на енергетиката. Нужно е да проявява по-голяма активност, когато са ощетени гражданите, какъвто е случаят с прогнозните сметки.

В случая с мартенските прогнозни сметки клиентите на топлофикационните дружества безлихвено ги кредитират, а изравнителните сметки ще бъдат готови през юли, а едва през август хората ще могат да си получат надвзетите суми.

На срещата омбудсманът е поискала за пореден път от "Топлофикация София" ЕАД да информират по ясен и разбираем за хората начин как са формирани високите сметки. Освен това тя е настояла във фактурите, на отделен ред, дружеството да посочва и количеството топлинна енергия за сградна инсталация и стойността ѝ, каквото е и изискването на чл. 30, ал. 3, т. 13 от Общите им условия, одобрени от КЕВР.

По повод високите сметки за март 2018 г. и Решението на ВАС от април т.г., с което се отменя формулата, приета в т. 6.1.1 от Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради-етажна собственост, омбудсманът е изпратила писмо до министъра на енергетиката. В него Манолова за пореден път е поискала да се проведе широка обществена дискусия с участието на компетентните държавни институции, в т.ч. и омбудсмана, както и граждански организации, за изменение и допълнение на Закона за енергетиката и на Наредбата за топлоснабдянатето, в защита правата и интересите на потребителите на топлинна енергия.

Мая Манолова е подчертала, че изцяло споделя мотивите на съдебния акт, с който се отмени формулата за изчисление на сградната инсталация. 

На срещата е обсъден и фактът, че омбудсманът не е получила исканата от нея информация за какво "Топлофикация София" харчи юрисконсултските хонорари, заради които сметките на длъжниците набъбваха в пъти и, в резултат на което, общественият защитник осъди дружеството на две инстанции.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама