Клисура чества 142 години от Априлското въстание

08:00, 28 апр 18 25 926 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Клисура започнаха тържествата за 142-рата годишнина от Априлското въстание. Патрон на проявите е председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Стартът дава надпяване на певчески формации, които ще разтупкат сърцата на публиката с любимите възрожденски и патриотични песни през уикенда.

В памет на загиналите клисурци в Априлската епопея на 30 април в църквата „Свето Успение Богородично” ще бъде отслужена заупокойна панихида. Службата е от 18.00 часа. Час по-късно в Историческия музей в Клисура ще бъде открита фотодокументална изложба „ Христо Ботев. Живот и дело”.

След това от 19.30 часа на площада ще започне концерт на фолклорен ансамбъл „Розова долина” към читалище „Васил Левски” – Карлово. От 20.15 часа  е началото на тържествен митинг-заря, посветен на 142 години от избухването на Априлското въстание.

Кулминацията на проявите е на 1 май. Около 10 часа в градчето ще пристигнат официалните гости. След това на площада в Клисура актьорът Янко Лозанов ще представи поетичен рецитал. А хор „Стефка Богоева” от Пловдив ще изпълни музикална програма.

В 11.30 часа започва традиционната възстановка на моменти от Априлското въстание в Клисура. В нея всяка година участват самодейци от градчето, както и десетки родолюбци от патриотични организации и сдружения в страната. Ролята на Боримечката през последните години се поверява на Стефан Желязков, действията се разиграват по улиците на града и на позиции извън Клисура, където реално през април 1876 година въстаниците са бранили града от башибозук и войска.

Организатори на честването на 142 години от Априлската епопея са Министерството на културата, община Карлово, кметство Клисура, читалище „20 април” и Историческия музей в града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама