Сейшелите и Малдивите могат да изчезнат до 10 г.

21:00, 27 апр 18 / Любопитно 25 523 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени увериха, че желаещите да посетят някои от най-популярните места за отдих на нашата планета имат на разположение не повече от 10 години, за да го сторят, съобщи "Лайф", цитиран от БТА.

Към 2030 г. голяма част от островите в Индийския и Тихия океан ще станат непригодни за живот. До този неутешителен извод стигнали учени от Хавайския университет и Американския геоложки институт. Промените в морското ниво край Маршаловите острови и изследвания на геоложки особености накарали учените да заключат, че настъплението на морето към сушата е неизбежно, а заливането на териториите на островни държави с морска вода няма да е единственият проблем през следващото десетилетие.

Освен със заливането на архипелази с морска вода, хората ще се сблъскат с остър недостиг на питейна вода, чието количество на островите ще намалее вследствие на глобалното затопляне. При това запасите от сладка вода постепенно ще намалеят, а силният й недостиг ще започне да се усеща още в началото на 30-те години на този век.

По мнението на учените, същата участ очаква и други големи архипелази, като островите Спратли и Хавайските острови.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама