Захариева: Време е за преговори за членство в НАТО на Босна, Македония и Грузия (СНИМКИ)

16:05, 27 апр 18 / Свят 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България подкрепя политиката на отворени врати на НАТО и е на мнение, че е дошло време за задействането на плана за действие за членство за Босна и Херцеговина, Македония и Грузия. Това съобщи вицепремиерът Екатерина Захариева, цитирана от БТА. Външният ни министър участва в днешното заседание на външните министри от НАТО в Брюксел.

По нейните думи това е важно за сигурността и стабилността на нашия регион. Тя определи дебата като много важен и за България, и може би не лек. Захариева коментира, че поставянето на темата в дневния ред на днешното заседание е много важен знак. 

Въпросът дали ще се задейства планът за действие за членство за Босна и Херцеговина може би ще остане за лидерите през юли, поясни тя по повод предстоящата среща на държавните и правителствените ръководители от НАТО това лято.

Вицепремиерът посочи, че вероятно в края на май може да се очаква ново заседание на Съвета НАТО-Русия. Общото мнение е, че засега няма причина за промяна на досегашния подход към Москва - развиване на способности за отбрана и продължаване на диалога, допълни Захариева.

Тя отбеляза, че подкрепата на НАТО за коалицията срещу "Ислямска държава" трябва да се запази, защото не са решени всички проблеми с радикализацията и тероризма. Общо е мнението, че когато моментът дойде, трябва да се засили партньорството с Либия, добави тя.

По повод събитията на Корейския полуостров вицепремиерът посочи, че днес наистина е важен ден и исторически момент. Всички сме обнадеждени от тези действия, но оставаме внимателни и на мнение, че трябва да се запазят всички мерки срещу Северна Корея до прилагането на днешните изявления - ядрено разоръжаване не се случва толкова лесно. Българската позиция е неизменна - твърди санкции, но запазване на каналите за диалог, добави вицепримерът. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама