В Перу откриха останките на 140 деца, сочещи към най-масовото жертвоприношение

17:05, 27 апр 18 / Култура 25 576 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Доказателство за най-голямото масово жертвоприношение на деца в световната история бе открито на северното крайбрежие на Перу, съобщи „Вашингтон Поуст“.

Археолози са открили останките на повече от 140 деца и 200 малки лами, които са били принесени в жертва на „тормозена“ от вятъра стръмна скала над Тихия океан в сянката на тогава разрастващата се столица на империята Чиму.

Мястото на жертвоприношението, известно като Хуанчакито лас Ламас, се намира на скала на около 300 метра от морето, сред къщите на вече жилищен квартал. Това е на по-малко от километър от Чан Чан – административния център на Чиму – място вписано в Списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство.
Единствено инките са управлявали империя по-голяма от Чиму в предколумбийска Южна Америка.

Скелетните останки носят следи от прорези на гърдите и разместване на ребрата, което предполага, че гръдните кошове на децата и животните са били разрязвани и разкъсвани, за да се улесни изтръгването на сърцето.
140-те деца принсени в жертва са били на възраст от пет до четиринадесет години като повечето са били на между 8 и 12 години, а ламите са били в крехка възраст - под 18 месеца.

Текущите научни изследвания от международен екип от Хуанчакито лас Ламас е финансиран от Националното географско дружество и съвместно се опитват да установят полът въз основа на скелетните останки. ДНК анализът сочи, че сред жертвите е имало и момчета и момичета.

Ако заключението на археолозите е вярно, Хуанчакито лас Ламас може да се окаже важно историческо доказателство за най-голямото масово жертвоприношение на деца в световната история.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама