Конете разпознават и запомнят човешките изражения

19:00, 30 апр 18 / Любопитно 25 601 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Конете не само разпознават човешките лица, но и запомнят емоционалните изражения и използват информацията, за да преценяват дали човекът може да е заплаха за тях, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.
 
В серия експерименти специалисти от университетите в Съсекс и Портсмут са показвали на питомни коне
снимки на хора с щастливо или ядосано изражение. По-късно завели хората от снимките при конете, като ги инструктирали изражението на лицето им да е неутрално.
 
Учените наблюдавали
движението на очите на конете, когато видели хората на живо. Те възприели тези с гневни изражения на снимките като заплаха.

Предишно изследване разкри, че конете са склонни да гледат застрашаващите обекти и събития с лявото око, защото дясното полукълбо на мозъка им оценява риска. В новия експеримент учените установиха, че животните гледат хората с гневните изражения именно с лявото око. Те не само имат памет за изражение, но и могат да си го спомнят и да го свържат с конкретен човек.

Знаем, че конете са социално интелигентни, но за първи път откриваме тази способност у бозайник“, каза Лиан Прупс от екипа и допълни:
 
„Освен това конете в експеримента гледаха снимките само за кратко, те нямаха положително или отрицателно преживяване с доброволците“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама