Френски ски-курорт консервира снега си

19:40, 30 апр 18 / Любопитно 25 193 Topnovini
1

Летните температури навън карат мнозина да стягат куфарите за морето, но в зимните курорти вече мислят за следващия сезон. Екип от няколко десетки души полага изолация върху снега в Куршевел - ски-бижуто на Алпите. Целта е да се запази снега до другата зима, съобщава БНТ.

2018 година се оказва абсолютен рекордьор по отношение на падналото количество сняг. Ето защо от управата на курорта решават, че ще запазят 20 000 кубични метра сняг. Обикновено в началото на зимния сезон условията по пистите не са особено подходящи и надеждата е, че специалното покривало ще запази ценния материал.

"Подобни експерименти вече не са рядкост. Но като всеки опит - някои са успешни, други не съвсем. В нашия случай - последните три зими снегът не беше в изобилие, но сега има много. Благодарение на новите технологии, а и заради изискването на международната ски федерация, ще се опитаме да запазим съществуващия сняг, а не да произвеждаме нов. И за това изпробваме новата техника на "консервиране", обяснява Себастиан Мериняр, директор на туристическо бюро.

Куршевел взаимства челния опит на курортите в Словения и прави следното - върху избрани места, директно върху снега, се полагат панели полистирол. След това те се покриват със специален брезент. 

Подобно консервиране на "бялото злато", както го наричат тук, се прави за път във френския курорт. А според проучванията, изолацията би трябвало да запази снега от атаките на лятната жега и в началото на следващия сезон да посрещне най-нетърпеливите любители на белите спортове.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани