Продължава набирането на детегледачи в Русе

20:30, 30 апр 18 / Общество 25 287 Topnovini
1

Продължава набирането на безработни, които да гледат деца до 5-годишна възраст по проекта „Родители в заетост”.

В Бюрото по труда в Русе до този момент са подадени 5 заявления. В същото време семействата, които са пожелали да наемат детегледачи, са 26. Документите им ще бъдат разгледани в Агенцията по заетостта и одобрените кандидати ще бъдат уведомени писмено, предава БНТ.

Десислава Хайтова от два месеца е регистрирана на трудовата борса, но не се наема да кандидатства за тази работа. Самата тя има две малки деца и смята, че хората, които ще станат детегледачи, трябва да са квалифицирани.

„Трябва да са минали курсове, зависи от възрастта на детето – ако са по-малки, там наистина трябват медицински сестри, както е в яслите.”, споделя Хайтова.

В Бюрото по труда в Русе в момента се извършва подбор на регистрираните безработни, които желаят да бъдат детегледачи. Те ще получават минималната работна заплата – 510 лв. за гледане на едно дете, а за две – 765 лв.

„Целта е родителите да могат да изберат най-подходящия детегледач за детето си и да могат да се върнат на работа.”, допълва главният експерт в Бюрото по труда- Русе Йорданка Генчева.

От подадените в Русе 26 заявления, 10 са от самотни родители.

„Приоритетно ще бъдат одобрявани заявления, подадени от самотни родители, многодетни семейства, семейства на социално подпомагане, семейства от други уязвими групи.'', казва Генчева.

През първия етап на проекта желаещите да бъдат детегледачи в Русе са били 63 – предимно баби на децата, а одобрените семейства – 18.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани