Вера Йоурова: Всяка трета жена в ЕС над 15 г. става обект на насилие

16:25, 30 апр 18 / Свят 25 566 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Във всички държави от ЕС една от три жени над 15 години, става обект на насилие в една или друга форма", каза Вера Йоурова, европейски комисар по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете, по време на дискусия с граждани на тема „Насилието над жените: отговорът на ЕС“.

„Аз бях в България в края на миналата година, точно в седмицата, в която в българския парламент се водеше дебат за Истанбулската конвенция. На пътя ми обратно към Брюксел се замислих, че трябва да има някакво недоразумение, както и че трябва да дойда тук, за да разбера защо хората са толкова критични към Истанбулската конвенция и може би да им обясня защо според мен конвенцията е практична и целта и е да подпомогне жените и децата, които са жертви на насилие“, допълни още Йоурова, цитирана от Агенция "Фокус".

„Бих казала, че джендър политиката, особено в сферата, бореща се с насилието, е много важна. Трябва да работим във всички аспекти. Въпреки че съм твърдяла, че Европа е добро място за жените, във всички държави членки, една от три жени над 15 години, в една или друга степен са били обект на насилие. Нещата не са се променили много в последните години, така че според мен трябва да обединим усилия и да вземем мерки, за да заличим този проблем. Трябва да помогнем не само на жените, но и на децата, да не бъдат жертви на насилие“, каза още Йоурова.

„Имаме законодателство, имаме и много други мерки, които могат да ни помогнат – можем да работим с различни организации, които се занимават с жени и деца, жертви на насилие, защото имаме един общ враг – убеждението на обществото около нас, че насилието срещу жените е нещо нормално и толерирано. Това е стереотипно мислене, което не помага. Всеки път, когато говоря с мъж по темата, винаги споделяме еднакви разбирания. Но за мъжете е важно да си представят: Какво ще стане ако подобно насилие е упражнено върху техните дъщери? Това е повратен момент, защото всеки мъж, независимо от убежденията си отговаря, че не би желал дъщеря му да става жертва на насилие. Аз мисля, че това е важен момент. В следващите години трябва да имаме и ще се стремим към подобрение на показателите в статистиката за жените и децата, станали жертви на насилие“, допълни още европейският комисар.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама