Вера Йоурова: Всяка трета жена в ЕС над 15 г. става обект на насилие

16:25, 30 апр 18 / Свят 25 173 Topnovini
1

"Във всички държави от ЕС една от три жени над 15 години, става обект на насилие в една или друга форма", каза Вера Йоурова, европейски комисар по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете, по време на дискусия с граждани на тема „Насилието над жените: отговорът на ЕС“.

„Аз бях в България в края на миналата година, точно в седмицата, в която в българския парламент се водеше дебат за Истанбулската конвенция. На пътя ми обратно към Брюксел се замислих, че трябва да има някакво недоразумение, както и че трябва да дойда тук, за да разбера защо хората са толкова критични към Истанбулската конвенция и може би да им обясня защо според мен конвенцията е практична и целта и е да подпомогне жените и децата, които са жертви на насилие“, допълни още Йоурова, цитирана от Агенция "Фокус".

„Бих казала, че джендър политиката, особено в сферата, бореща се с насилието, е много важна. Трябва да работим във всички аспекти. Въпреки че съм твърдяла, че Европа е добро място за жените, във всички държави членки, една от три жени над 15 години, в една или друга степен са били обект на насилие. Нещата не са се променили много в последните години, така че според мен трябва да обединим усилия и да вземем мерки, за да заличим този проблем. Трябва да помогнем не само на жените, но и на децата, да не бъдат жертви на насилие“, каза още Йоурова.

„Имаме законодателство, имаме и много други мерки, които могат да ни помогнат – можем да работим с различни организации, които се занимават с жени и деца, жертви на насилие, защото имаме един общ враг – убеждението на обществото около нас, че насилието срещу жените е нещо нормално и толерирано. Това е стереотипно мислене, което не помага. Всеки път, когато говоря с мъж по темата, винаги споделяме еднакви разбирания. Но за мъжете е важно да си представят: Какво ще стане ако подобно насилие е упражнено върху техните дъщери? Това е повратен момент, защото всеки мъж, независимо от убежденията си отговаря, че не би желал дъщеря му да става жертва на насилие. Аз мисля, че това е важен момент. В следващите години трябва да имаме и ще се стремим към подобрение на показателите в статистиката за жените и децата, станали жертви на насилие“, допълни още европейският комисар.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани