Мишел Барние: Преговорите за Брекзит са изложени на риск

17:15, 30 апр 18 / Свят 25 574 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Главният преговарящ от страна на Европейския съюз по сделката за Brexit Мишел Барние предупреди, че разговорите са изложение на „риск”, заради неразбирателства относно бъдещата граница между Ирландия и Великобритания.

На пресконференция в Ирландия, Барние призова за „ясно решение на проблема с Ирландия”, който трябва да бъде заложен в сделката за Brexit. „Докато не стигнем до съгласие има риск”, допълни той.

Ирландският министър председател Лео Варадкар предупреди, че великобританският „подход в преговорите ще трябва да се промени”, ако искат да има някакво решение на проблема. „Без решение спрямо въпросът с ирландката граница не може да има сделка”, заяви Варадкар.

Лондон се съгласи да избегне „твърдата граница” с гранично пропускателни пунктове между Ирландия, страна членка в ЕС и Северна Ирландия, част от Обединеното кралство. За всички би било най-добре, ако се запазят мирните отношения между двете страни, които съществуват от 1998 г. благодарение на договорно споразумение.

Междувременно Великобритания твърдо заяви, че няма намерението да влиза в частен съюз с ЕС след напускането. Въпреки че ЕС предложи на Обединеното кралство да остави в частен специално направен съюз Северна Ирландия и така да реши проблемите си.

„Предложението, което направихме, не цели да промени червените линии на Великобритания. А тя има такива като митническия съюз и единния пазар”, заяви Барние. „Само решение, изработено специално за Ирландия, ще свърши работа”, добави той.

„До юни трябва да се договорим и по други параметри, като обхвата на разпределение, митници и регулации. Великобритания иска да е независима от ЕС, за да може да сключва търговски сделки със страни от целия свят, след като напусне съюза.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама