Мишел Барние: Преговорите за Брекзит са изложени на риск

17:15, 30 апр 18 / Свят 25 177 Topnovini
1

Главният преговарящ от страна на Европейския съюз по сделката за Brexit Мишел Барние предупреди, че разговорите са изложение на „риск”, заради неразбирателства относно бъдещата граница между Ирландия и Великобритания.

На пресконференция в Ирландия, Барние призова за „ясно решение на проблема с Ирландия”, който трябва да бъде заложен в сделката за Brexit. „Докато не стигнем до съгласие има риск”, допълни той.

Ирландският министър председател Лео Варадкар предупреди, че великобританският „подход в преговорите ще трябва да се промени”, ако искат да има някакво решение на проблема. „Без решение спрямо въпросът с ирландката граница не може да има сделка”, заяви Варадкар.

Лондон се съгласи да избегне „твърдата граница” с гранично пропускателни пунктове между Ирландия, страна членка в ЕС и Северна Ирландия, част от Обединеното кралство. За всички би било най-добре, ако се запазят мирните отношения между двете страни, които съществуват от 1998 г. благодарение на договорно споразумение.

Междувременно Великобритания твърдо заяви, че няма намерението да влиза в частен съюз с ЕС след напускането. Въпреки че ЕС предложи на Обединеното кралство да остави в частен специално направен съюз Северна Ирландия и така да реши проблемите си.

„Предложението, което направихме, не цели да промени червените линии на Великобритания. А тя има такива като митническия съюз и единния пазар”, заяви Барние. „Само решение, изработено специално за Ирландия, ще свърши работа”, добави той.

„До юни трябва да се договорим и по други параметри, като обхвата на разпределение, митници и регулации. Великобритания иска да е независима от ЕС, за да може да сключва търговски сделки със страни от целия свят, след като напусне съюза.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани