Целта е делото КТБ да стане политическо, за да се избегне екстрадиция на Цветан Василев

09:50, 10 май 18 25 724 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Целта на защитата е да превърне процеса по казуса „КТБ” в политически, за да не бъде екстрадиран Цветан Василев от Сърбия”. Това каза ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев пред NOVA.

По думите му, подсъдимите искат да бавят процеса, както и съзнателно се бавят разпити. „Това, което се случва, не може да се случи в нито една страна от ЕС“, заяви Гешев. Според него, не се процедира по този начин. „Това онагледява една от причините защо гражданите чувстват несигурност“, добави ръководителят на Специализираната прокуратура. 

Няма да се наложи изчитането на цялата заключителна част от документите по делото на глас в съдебната зала, смята още Гешев. А въпросните документи са с обем от около 5000 страници. Практика за четенето им в съда е имало допреди известно време, но сега, в повечето случаи, просто се записва в протокола, че текстът е прочетен. Гешев определи тези законови процедури като „остарели и безсмислени”.

„Днес спокойно можеше да започнат разпитите на свидетели. Но защитата има интерес да бави процеса и законът й дава това право. Адвокатите знаят какви са доказателствата по делото и се страхуват”, коментира още Гешев.

Той нарече „адвокатска пропаганда” твърдението на защитата, че прокуратурата иска да избегне влизането на определени свидетели в съдебната зала.

Шефът на Спецпрокуратурата коментира и обвиненията, повдигнати на един от адвокатите на банкера Цветан Василев за оказване на натиск върху основния свидетел по делото за КТБ.

„Василев е казал на свидетели да дадат 210 000 лева на въпросния адвокат за профилактиране на свидетеля Бисер Лазов. Това са данни от свидетелски показания за разговор, проведен в Белград”, поясни Гешев. И допълни, че същият този защитник предупредил свидетели по делото, че следствието и прокуратурата ще извършат претърсвания на офиси на фирми, свързани с Цветан Василев. Това се случило още през юни 2014 г.

„Вероятно е имало теч на информация. И тогава са започнали действия, свързани с укриване на документи – някои от тях се скриват в помещения с табелка „Адвокат” на вратата, чийто обиск се усложнява от Закона за адвокатурата и те не са претърсени”, каза още Гешев.

Той поясни, че не може да има нови обвиняеми по делото, но са започнали „множество отделени досъдебни производства срещу десетки лица, за които се твърди, че са получавали пари”. Сред тях имало и популярни хора.

Гешев коментира и вчерашната акция по залавянето на служители на Здравната каса с Пловдив заради подкуп. Развитието на случая напомни на ареста на кмета на „Младост“ Десислава Иванчева. „Това е процедурата, обясних как стоят нещата, така е регламентирана ситуацията законово и така трябва да се прави“, заяви той. Според Гешев случаите са различни по същество. В едната ситуация става дума за лице властта, което налага намесата на Спецпрокуратурата. Той не разкри повече детайли в това отношение, като обясни, че се предвижда брифинг по случая. „Това, което виждам, е един успех“, смята Гешев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама