Четири басейна в Русе може и да не отворят поради липса на спасители

18:00, 30 май 18 25 954 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Четири басейна в Русе може и да не работят през това лято, защото липсват спасители. Повечето от плувците, които завършват курсовете на Българския червен кръст в града, се ориентират към Черноморието, заради по-доброто заплащане, съобщава БНТ.

Собственици на басейни в Русе изпитват сериозни затруднения при намирането на спасители. През последните две години само 32 души са били обучени в курсовете за водни спасители, организирани от Българския червен кръст.

„В момента имам запитвания от 4 басейна, които не могат да отворят, защото не могат да си намерят водни спасители за сезона. При липса на воден спасител, те не могат да получат разрешение от общината и не могат да започнат работа. В Русе явно има недостиг, защото повечето намират по-добро заплащане по морето”, посочи Иво Дамянов - специалист „Водноспасителна служба” към БЧК-Русе.

Българският червен кръст в Русе организира и първия от много години насам курс за спасители за море.

„Интересното е, че тези, които са изкарали курсове за водни спасители за басейн през миналата и през тази година, имат право да изкарат надграждащ курс, който струва 150 лева. А цената, на която се кара морски курс е 350 лв. За момента имаме 6-7 човека, които са проявили интерес”, отбелязва Дамянов.

Преди началото на летния сезон червенокръстците са обучили по програмата „Приятели с водата” сто ученици от първи до четвърти клас да плуват. Програмата е разработена от Министерството на образованието и науката, а целта ѝ е децата да придобият повече знания и умения за своята водна безопасност.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама