19 любопитни факта за блондинките и русите коси

15:20, 31 май 18 / Любопитно 25 2121 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Смята се, че блондинките са се появили за първи път на Земята преди около 11 000 години. А на 31-ви май се отбелязва техният международен празник, пише БТА.

По
този повод ви предлагаме интересни факти за тях.
 
№1 Денят на блондинките и „Диамантеното токче“
 
Международният ден на блондинките се отбелязва от 2006 г., когато за първи път е връчена наградата "Диамантено токче", която се присъжда на талантливи, умни, успешни и модерни блондинки.

2 Първата известна блондинка в историята
 
Първата известна блондинка в историята е богинята Афродита, получила златните си кичури като подарък от Зевс.

3 Една от най-известните блондинки е брюнетка
 
Сред знаковите блондинки в съвременната популярна култура е екранната икона и секссимвол Мерилин Монро, която по рождение е брюнетка.

4 Първата русокоса богиня на Холивуд
 
Първата русокоса богиня на Холивуд е актрисата Джийн Харлоу.
 

№5 Отблъскващи методи за изрусяване
 
В древността жените са прибягвали до "отблъскващи" методи за изрусяване. Дамите в Древен Рим са разчитали за целта на изпражнения от гълъб, а ренесансовите жени - на конска урина.
 

№6 От какво зависи цветът на косата
 
Цветът на косата зависи от количеството на двата типа пигмент меланин - еумеланин и феомеланин. Колкото по-голямо е количеството на еумеланина, толкова по-тъмна е косата. Червеният цвят се дължи на преобладаващ феомеланин. Ако нивата и на двата типа пигмент са ниски, резултатът е руса коса.

7 Как се "създава" руса коса
 
В свое проучване изследователи от САЩ установяват, че само една малка промяна - в една буква от трите милиарда букви, съставляващи човешката ДНК, може да "създаде" руса коса.
 

№8 50 нюанса сиво, 30 нюанса русо
 
Сивото може и да има 50 нюанса, докато нюансите на русото са минимум 30. Най-редкият сред тях е ягодово русо.
 

№9 Едва 2% от населението на Земята
 
Тъй като русата коса е "склонна" да потъмнява с течение на времето, естествените блондини съставляват едва два процента от населението на планетата.

Само един на 20 американци и приблизително същият процент обитатели на Северна Европа са руси по природа. За сметка на това една на всеки три жени боядисва косата си в нюанси на русото.  
 

№10 Началото на перхидрола
 
Перхидролът е открит през 1818 г., но не намира голямо приложение, докато през 1857 г. не се установява, че с него може да се изрусява косата.
 
Съединението бързо набира популярност в Европа и Америка и измества всички останали продукти, използвани до този момент със същата цел.

11 Русата коса и сините очи
 
Наличието на руса коса не означава непременно, че притежателят ѝ ще има сини очи. Това е стереотип.
 
Докато червената коса, светлите очи и светлата кожа обикновено "вървят в комплект", русокосите мъже и жени могат да имат очи с всякакъв цвят.
 

№12 Най-големите почитатели на блондинките
 
Мъжете с руса коса и сини очи са най-големите поклонници на блондинките. Причината се корени в еволюционната психология. Русата коса и сините очи са рецесивни характеристики. И двамата родители трябва да са носители на ген за този цвят коса, за да я предадат на потомството си.

Някои учени смятат, че мъжете със светли коси и очи изпитват естествено привличане към жени със същите характеристики - по този начин след появата на деца те могат да са сигурни дали са техни бащи.
 

№13 Жизнерадостни ли са блондинките 

Блондините и блондинките са смятани за по-жизнерадостни. Освен че се забавляват повече, те имат и повече косми на главата - приблизително 140 000 срещу около 108 000 при индивидите с по-тъмни коси.
 

№14 Блондинката Барби
 
Най-известната кукла в света е блондинката Барби.
 

№15 Блондинките в приказките

Някои от най-известните приказни героини - Пепеляшка, Рапунцел, Златокоска, също са блондинки.
 

№16 Обсебеният от блондинките режисьор
 
Майсторът на съспенса Алфред Хичкок е бил обсебен от блондинките и е снимал само руси актриси във филмите си - Ева Мари Сейнт, Джоан Фонтейн, Карол Ломбард, Джанет Лий, Грейс Кели, Типи Хедрън.
 

№17 Джентълмените предпочитат ли блондинки 

Наистина ли "Джентълмените предпочитат блондинки", както гласи заглавието на хитовия филм с Мерилин Монро?

Според няколко проучвания мъжете наистина намират жизнерадостните русокоси дами за по-привлекателни и по-открояващи се.
 
Според други изследвания обаче представителите на силния пол предпочитат по-надеждните брюнетки за дългосрочно обвързване.
 

№18 Празноглави ли са блондинките
 
Забравете стереотипа за празноглавите блондинки. Изследователите са установили, че той до такава степен се е вкоренил в представите ни, че в действителност мъжете действат съобразно с него и оглупяват при вида на русокоса красавица.


№19 Блондинките се смеят последни 

Блондинките се смеят последни. Специалисти от университета на Куинсланд са открили, че дамите с руси коси не само печелят повече от червенокосите жени и брюнетките, но и по-често се омъжват за богати мъже.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама