Нивото на замърсяване на въздуха в София е било наднормено за всички станции през 2017

11:00, 08 юни 18 25 898 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нивото на замърсяване на въздуха в София е било наднормено за всички станции, които са разположени на територията на Столична община, за периода 2015-2017 година, което предполага някакво увреждане – дали здравословно или естествения дискомфорт да живееш в замърсена среда, затова всички граждани на София са засегнати. 

Това каза адвокат Димо Господинов от „Група за чист въздух“ пред БНР по повод на решението на Софийския градски съд да даде ход на делото на „Група за чист въздух“ срещу Столичната община. Има предложение кръгът на засегнатите лица да бъде всички граждани, които живеят, учат или работят на територията на Столична община за периода 2015-2017 година. Адвокатите по делото ще работят напълно безплатно, но от "Група за чист въздух" се обръщат с апел към гражданите, които подкрепят инициативата за чист въздух, да съдействат със събирането на средствата за започване на делото, които възлизат на 15 000 лв. 

Едно от исканията на „Група за чист въздух“ е да се предприемат мерки за компенсиране на колектива, а основното искане е да се преустанови нарушението. „То е превишаване на нормите за допустимо замърсяване на въздуха, което може да се случи чрез определени действия на Столична община или като се преустановят определени бездейства. За 2017 година продължава наднорменото ниво на замърсители във въздуха на София. Биха ни удовлетворили такива действия, които да доведат до ефективен резултат“, обясни Господинов.

Според него, Столична община до скоро не е имала програма, с която да се следи качеството на въздуха. „Това е абсолютно нарушение, тъй като е длъжна да има такава програма. Съответно в тази програма трябва да бъдат предвидени мерки, с които да се понижават нивата на замърсяване във възможно най-кратък срок. Столична община прие такава програма през май миналата година, но тя по никакъв начин не отговаря на изискванията“, допълни Господинов.

Адвокатът определи като недостатъчна мярката „Зелен билет“, която Столична община въведе в дни при високо замърсяване на въздуха. „Това беше само еднократно и то в уикенда. В тази връзка увеличаването на цената на билета за транспорта не е мярка за стимулация за използването му“, допълни той. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама