Няма опасност за здравето от заразените с птичи грип яйца

08:30, 20 юни 18 25 1032 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Български яйца ще бъдат изтеглени от търговската мрежа заради птичи грип. Те са от ферма за кокошки в добричкото с. Дончево. Консумацията на яйца и месо от птиците не е вредна за човешкото здраве, но се изтеглят от пазара, за да се ограничи заразата, съобщи БНТ.

Яйцата, предназначени за изтегляне, са с номера 2BG08001 и 3BG08001, а опаковките са маркирани с номер 0819001.

Щамът на птичи грип не е опасен за здравето на хората и не предизвиква заболяване - както при консумация на месо, така и на яйцата, заяви д-р Райна Иванова от Българската агенция за безопасност на храните. Яйцата се изтеглят от пазара с цел да се ограничи заболяването.

Яйцата са разпространени по цялата страна, но магазините и складовете са установени, заяви д-р Иванова. Веднага след установяването на заразата е установен безопасен периметър. 

Навсякъде в страната се вземат превантивни мерки, изтъкна д-р Иванова. "Извършват се периодични клинични прегледи на птиците. Собствениците са задължени да извършват лабораторни изследвания на птиците си, които се проверяват", обясни тя.

Засегнатите птици от фермата ще бъдат умъртвени по хуманен начин, за да не се разпространи заболяването. Изтеглените яйца са около 1,1 милиона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама