Добруджанският фолклорен събор в Генерал Тошево събира заявки за участие

11:00, 20 юли 02 / Култура и наука 25 91 Topnovini
1

За 20-ти пореден път Генерал Тошево ще е домакин и организатор на Добруджанския фолклорен събор „Богородица”, който ще се проведе на 25 и 26 август. Подготовката за събора започна, вече се приемат заявки за участие, съобщиха от общинската управа. 

Фолклорният празник няма конкурсен характер. Целта на организаторите е съборът да допринесе за опазване, съхранение и популяризиране на фолклорното богатство на Добруджа. Певци, инструменталисти, танцьори и разказвачи имат възможност да се представят на фестивалната сцена. 

В събора могат да участват певчески групи, танцови състави, оркестри и индивидуални изпълнители. Срокът за подаване на заявки за участие е 10 август.

Добруджанският фолклорен събор “Богородица” е организиран за пръв път през 1997 г. По традиция той се провежда в края на месец август и се свързва с празнуването на християнския празник “Успение Богородично” по стар стил, откъдето произлиза и неговото име.

Форумът е записан и в Националния културен календар. В него могат да вземат участие всички самодейни колективи и индивидуални изпълнители на добруджански фолклор - певци, разказвачи и инструменталисти, като песните и костюмите са характерни за съответното населено място. Няма възрастови ограничения за участниците.
 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани