Лозарите в Благоевградско притеснени за реколтата тази година

15:00, 30 юни 18 25 803 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След проливните валежи през последните седмици много лозари от Благоевградско са притеснени за реколтата тази година. Градушки унищожиха част от насажденията в някои села, а оцелелите са застрашени от различни болести. 

Гниенето и маната са най-опасни за гроздето в това време от годината, а продължителните дъждове са предпоставка за развитието на тези болести по лозите. Заради очакваните нови валежи стопаните са притеснени.

"До 16 часа е да се напръскат с медсъдържащи препарати или да се наторят с бързи действащи азотосъдържащи торове", обяснява Даниела Иванова, агроном в Областната служба за съвети в земеделието – Благоевград.

Иван Лулейски от село Черниче отглежда няколко декара лозя и тази година ги пръска с препарати много по-често.
"Разходите ще бъдат малко по-големи тъй като и преди валежа и след валежа трябва да се пръска. От валеж до валеж трябва да има най-малко два часа хубаво време, за да може да изсъхне", казва той.

Гроздовете вече са с размер на грахово зърно и вероятността да хванат болести намалява, обяснява още Иван. В село Черниче има и старо поверие, което хората изпълняват, за да пазят лозята си. 

Първите червени яйца, които боядисват на Великден се запазват, а по-късно се заравят в лозовите масиви, за да ги пазят от болести. "Аз имам такива заровени три яйца тази година, две на старото лозе и едно на старото лозе. Да чукна на дърво за сега всичко е нормално", отбелязва лозарят.

Експертите съветват още лозарите да направят и превантивна лятна резитба, за да премахнат наранените части от лозите. А каква ще бъде реколтата тази година все още никой не може да каже.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама