Лозарите в Благоевградско притеснени за реколтата тази година

15:00, 30 юни 18 / Икономика 25 264 Topnovini
1

След проливните валежи през последните седмици много лозари от Благоевградско са притеснени за реколтата тази година. Градушки унищожиха част от насажденията в някои села, а оцелелите са застрашени от различни болести. 

Гниенето и маната са най-опасни за гроздето в това време от годината, а продължителните дъждове са предпоставка за развитието на тези болести по лозите. Заради очакваните нови валежи стопаните са притеснени.

"До 16 часа е да се напръскат с медсъдържащи препарати или да се наторят с бързи действащи азотосъдържащи торове", обяснява Даниела Иванова, агроном в Областната служба за съвети в земеделието – Благоевград.

Иван Лулейски от село Черниче отглежда няколко декара лозя и тази година ги пръска с препарати много по-често.
"Разходите ще бъдат малко по-големи тъй като и преди валежа и след валежа трябва да се пръска. От валеж до валеж трябва да има най-малко два часа хубаво време, за да може да изсъхне", казва той.

Гроздовете вече са с размер на грахово зърно и вероятността да хванат болести намалява, обяснява още Иван. В село Черниче има и старо поверие, което хората изпълняват, за да пазят лозята си. 

Първите червени яйца, които боядисват на Великден се запазват, а по-късно се заравят в лозовите масиви, за да ги пазят от болести. "Аз имам такива заровени три яйца тази година, две на старото лозе и едно на старото лозе. Да чукна на дърво за сега всичко е нормално", отбелязва лозарят.

Експертите съветват още лозарите да направят и превантивна лятна резитба, за да премахнат наранените части от лозите. А каква ще бъде реколтата тази година все още никой не може да каже.
 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани