Повече водорасли, по-малко метан

17:00, 30 юни 18 / Любопитно 25 237 Topnovini
1

Метанът се отделя не само от петролни находища, но и от преживни животни. За да намалят вредните изпарения в атмосферата, учени предлагат чудесна алтернатива. Според тях, ако ирландските земеделци добавят водорасли в храната на преживните животни, то вредните емисии на метан ще се намалят до 99%.

Екип от изследователи в университета „Джеймс Кук“ в Куинсланд, Австралия провеждат опит с овце. Те изготвят диета на животните, която включва и водорасли. Експертите установяват, че нивата на метан намаляват с 50% до 70%, пише Агрозона.

Австралийското изследване първоначално се основава на опита на един канадски фермер, който забелязва, че говедата, които ядат водорасли, са по-здрави, отколкото другите. Канадски изследователи по-късно доказват констатациите през 2014 г. и предлагат този метод да бъде наложен. Така добитъкът ще произвежда значително по-малко метан.

Изследователският екип включващ и австралийски експерти изследват как 20 вида водорасли реагират с бактериите, взети от стомах на крава. Те открили, че един вид червени водорасли, наречен Asparagopsis Taxiformis, е особено ефективен при намаляването на емисиите на метан и ако съставлява само 2% от диетата на животното, то наистина може да намали емисиите с 99%.

Една крава отделя между 70 и 120 кг метан годишно. Смята се, че парниковият газ е 25 пъти по-вреден за околната среда от въглеродния диоксид за период от сто години.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани