Деца ще правят керамични икони в безплатно ателие в НИМ

18:40, 29 юни 18 / Култура 25 988 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 1 юли (неделя) в Детския музейно-образователен център към НИМ ще се проведе ателие по изработка на керамични икони. То е част от проекта „Представителна изложба: Сакралното пространство по българските земи XV–XIX в.”, реализиран с частичната финансова подкрепа на Министерство на културата.

В програмата на ателието влиза разглеждане на изложбата „Сакралното пространство на религиозната култура и народното изкуство по българските земи ХV–ХІХ в.“ в зала 4 на НИМ. След това посетителите ще могат да
участват в провеждане на занятие по изработка на глинени релефни икони в детския център на музея под ръководството на изтъкнатия учител по керамика Иван Чулев. 

Посетителите ще научат за иконографията на светите образи, за значението на иконата и за техниката на изработка на релефни керамични икони. Ателието по изработката на глинени релефни икони е четвъртото и последно от ателиетата, съпътстващи експозицията: „Сакралното пространство на религиозната култура и народното изкуство по българските земи ХV–ХІХ в.“

Материали, инструменти и модели ще бъдат осигурени от организаторите. Ателието започва в 10:30 ч., и ще продължи до 15:30 ч. Занятията за децата са безплатни, вход за придружители - 3 лв.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама