Куклени спектакли за бебета на фестивала "Шарено петле" в Плевен

14:30, 30 юни 18 / Култура и наука 25 213 Topnovini
1

За първи път в Плевен ще бъдат представени две продукции за най-малките зрители, специално създадени с помощта и на психолог за публика до 3-годишна възраст. Това ще се случи в рамките на започващия на 5 юли фестивал за куклен театър „Шарено петле”. Форумът продължава традицията на организирания преди години „Хора и кукли”, но има амбицията да заяви и свой собствен облик, като предостави възможност за съпреживяване с кукленото изкуство на зрители от всички възрасти.

В първата селекция на „Шарено петле” присъстват 13 различни събития, които ще оживят залите на театъра и пространствата около него. Афишът включва както представления за деца, така и сравнително по-рядко показваните у нас спектакли за възрастни. За най-малките, придружени от родителите им, са постановките „Жълто” и „Бебешка пиеса”, а само за възрастни са Stand Up Muppet Show и „Свят/о”.

В дните на фестивала в Плевен ще гостуват театрални трупи от седем града на страната – Бургас, Варна, Габрово, Сливен, Смолян, София и Стара Загора, което превръща първото „Петле” в национално представителна проява. Характерно за форума е, че във всяко от представленията ще има кукли. Събитието следва и световните тенденции в кукленото изкуство държавни театри да работят съвместно с независими компании и малки трупи, които пътуват много и извън страната, част от произведенията са създадени в сътрудничество с автори от други държави.

Фестивалът е до 8 юли, а зрителите могат да вземат безплатни покани за представленията от 2 юли на касата на театъра, но да имат предвид, че броят е ограничен.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани