До края на 2018 година ЕС ще има „Протеинов план“

20:00, 30 юни 18 / Икономика 25 214 Topnovini
1

Европейският съюз ще разработи „Протеинов план“, с който ще бъде намалена зависимостта от вноса на растителни протеини. Официалното приемане и публикуване на проекта е предвидено за края на 2018 година, а през ноември 2018, той ще бъде представен на конференция на високо ниво във Виена, в рамките на австрийското председателство на Съвета на ЕС.

В средата на юли се очаква да бъде изготвено независимо проучване на пазара, целящо да се определи количествено потенциалното търсене на растителни протеини в ЕС в различни пазарни сегменти, което да отчита конкурентоспособността на ЕС спрямо внесените растителни протеини.

Растителните протеини са основен компонент на фуражите за животни, но намират широка употреба и за храни за човешка консумация. Европейското производство на протеинови култури обаче не е достатъчно, за да задоволи търсенето. Затова ЕК цели да създаде стратегия за развитие на протеиновите култури в Европа. Наред с това, Комисията се стреми също да оцени ефективността на политическите инструменти, като например подкрепата по линия на директните плащания.

Климатичните условия за отглеждане на соя в Европа не са сред най-подходящите, а вносът на културата в ЕС не се облага с мита. Значителна част от отглежданите извън ЕС соеви култури обаче са генетично модифицирани, но търсенето на соя, която не е ГМО, е високо, поради което има необходимост да се стимулира местното производство.  В тази връзка на Конгреса на Европейската федерация на производителите на комбинирани фуражи (FEFAC) през юни 2017 г., комисар Хоган се ангажира да работи за протеинова стратегия в опит да намали зависимостта на ЕС от вноса на растения протеинови култури за хранене на добитъка.

През първата половина на 2018 г. Комисията стартира консултация със заинтересованите страни, за да определи инициативи за подкрепа на протеинови култури на равнище ЕС/национално/регионално равнище.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани