Чувалчета с кауза смениха завивките на бебетата в болница в Русе

17:00, 29 юни 18 25 1090 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специално създадени спални чувалчета замениха традиционните завивки на децата в УМБАЛ "Медика Русе". Те са подарък за неонатологичното отделение на болницата, като част от националната информационна кампания за безопасен сън на бебето.

Кампанията ще информира родителите за съвременните правила и препоръки за безопасност по време на сън с цел минимализиране на риска от Синдрома на внезапната детска смърт.

Смъртността на децата до 1 година в България е почти 2 пъти по-висока от средната за Европейския съюз (6.5 спрямо 3.5 деца на 1000 според данни на Евростат), като най-застрашени са децата между 4 и 6 месеца.

Подобни информационни кампании са част от политиката на много държави по света, като например стартиралата през 1990г. инициатива в Германия води до забележителни резултати – смъртността на децата до 1 година спада от 1283 в началото, на 127 деца през 2015 г.

Като част от информационната кампания в отделение по Неонатология към УМБАЛ „Медика Русе“ е поставено и информационно табло, даващо нагледни примери.

За да се улеснят семействата, полезна информация е качена и на специален информационен сайт: www.safe-sleep.eu.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама