Осъдиха условно лекар, причинил смъртта на пациентка във Варна

16:05, 29 юни 18 25 837 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

6 години и половина след смъртта на 23-годишна варненка, настъпила след операция на сливици в частна клиника, Варненският апелативен съд отмени оправдателната присъда на първата съдебна инстанция и присъди на д-р Димитър Габровски - лекар "Уши, нос, гърло", година и половина лишаване от свобода, чието изтърпяване отложи с три годишен изпитателен срок. Със съдебния акт Апелативният съд във Варна лишава лекаря от правото да упражнява лекарска професия за срок от 2 години, предаде ''Дарик''.

Втората съдебна инстанция призна вината на лекуващия лекар за това, че през януари 2012 година причинил по непредпазливост смъртта на Дарина Г., като не е осъществил следоперативен контрол и наблюдение на локалния и общия статус, жизнените показатели и лабораторните изследвания, неправилно е използвал кръвоспиращ медикамент, не е реагирал адекватно на съобщените му данни за състоянието на пациентката и е прехвърлил грижите за нея на други лица, като е давал нареждания и консултации по телефона. Лекарят не предприел реанимационни действия в нарушение на задълженията си по Закона за здравето и медицинските стандарти за ушно-носно-гърлени болести и правилата за добра медицинска практика. В своя съдебен акт Апелативният съд във Варна е записал, че добрата клинична практика и здравни грижи включват адекватна преценка на състоянието на пациента въз основа на историята на заболяването, бързи и точни действия, когато състоянието на пациента изисква това. 

23-годишната Дарина постъпва за планова операция на сливиците в частна варненската клиника. Операцията била извършена от опитния лекар УНГ д-р Габровски. На следващата сутрин младата жена се почувствал зле, започнала да повръща кръв, за което била уведомената дежурната медицинска сестра. Медиците установили, че около оперативната рана има съсирек. По телефона лекуващият й лекар назначил вливане на банка глюкоза с кръвоспиращи средства и преместване в болница "Св. Анна", но час по-късно Дарина колабирала при опит да бъде преместена. Хирургът пристигнал в частната клиника и се опитал заедно с екип да спрат кръвотечението. Въпреки тези усилия състоянието на пациентката се влошило и се наложило да бъде извикан реанимационен екип от "Св. Анна". Близо два часа продължила битката за живота на Дарина, но тя починала.

Четири години е продължило досъдебното производство. В края на 2017 състав на Варненския окръжен съд  оправда по всички обвинения подсъдимите д-р Димитър Габровски, извършил операцията и медицинската сестра Ваня И., която е трябвало да следи състоянието на пациентката след интервенцията.

Варненският апелативен съд отмени само оправдателната присъда на д-р Габровски и потвърди невиновността на медицинската сестра. С присъдата на втората съдебна инстанция лекарят е осъден да заплати направените по делото разноски пред Окръжен съд – Варна,  както и тези по сметка на варненската полиция в общ размер на 5239 лв. Присъдата на Варненския апелативен съд подлежи на касационна проверка пред ВКС в 15-дневен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама