КЕВР: Природният газ поскъпва 10,81% от 1 юли

16:59, 29 юни 18 25 972 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Цената на газа скача с 10,8% от 1 юли. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на закрито заседание.
 
Комисията не се е съобразила и е намалила исканото от "Булгаргаз" увеличение от 18,05%, след като анализът в доклада на работната група е показал, че е обосновано да бъде направена отрицателна корекция в размер на 13 млн. лева надвзет приход от страна на "Булгаргаз" ЕАД през 2017 г. Коригиран е бил и заложеният от газовото дружество параметър за калоричност на природния газ през третото тримесечие.
 
В утвърдената от КЕВР цена са включени компонентите за услугата "обществена доставка" в размер на 7,11 лв./1000 куб.м и "задължение към обществото" от 1,37 лв./1000 куб.м, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества природен газ в газохранилището в Чирен в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.
 
В утвърдената цена не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа и клиентите следва да ги заплащат на крайните снабдители по реда на Методиката за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД.

Енергийната комисия ще проведе закрито заседание на 1 юли, на което ще утвърди цените на електрическата и на топлинната енергия, в сила от 1 юли 2018 г., съобщиха още от енергийния регулатор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама