Звезден рожденик: Майк Тайсън

09:57, 30 юни 18 / Любопитно 25 221 Topnovini
1

На днешния 30 юни рожден ден празнува легендарният американски боксьор Майк Тайсън и навършва 52 години!
В своята книга "Неоспоримата истина" Майк Тайсън казва, че като дете той е бил просто един уличен хлапак от Бруклин, който се опитвал със своите чернокожи приятели да извърши някоя кражба, за да може да изкара някой долар, а най-често след това ги изпивали с приятели. На 12-годишна възраст Майк вече има 38 задържания, пращат го в дом за проблемни деца, възпитателно училище. Там той се запалва по бокса.
 
"Децата там идваха от едно място окървавени, посинени и със счупени ребра. Това място беше там, където се провеждаха спортните занимания по бокс в самия поправителен дом", спомня си днешната легенда. Майк Тайсън казва, че лицата на тези, които се връщали от тренировка, били разтоварени и усмихнати, въпреки болката. Така решил да се запише в програмата на поправителното училище за спортни занимания.
 
Вдъхновение в началната му боксова кариера бил Мохамед Али. Али посещавал училището за проблемни деца, а когато бил вътре всички му се възхищавали, това искал и Майк.
 
"Исках хората да ми се възхищават и да ме помнят с нещо голямо" пак казва Тайсън в "Неоспоримата истина". Майк бил надарен с животинска сила и на 13 години вече тежал 90 килограма. Затова бързо го препоръчали на треньор, който може да усъвършенства професионално таланта му.
 
След известно време Майк започнал да тренира при легендарния треньор и мениджър Къс Д'Амато, който дори го приел в дома си, след смъртта на майката на Тайсън. 
 
На 15 години Тайсън започнал аматьорска кариера. През 19840-а година бил кандидат за Олимпийския отбор на САЩ, но на Олимпиада така и не попаднал. Там отишъл Хенри Тилман и впоследствие станал олимпийски шампион (по-късно, като професионалист, Тайсън взима реванш срещу него с нокаут в 1-я рунд).
 
Първият си професионален мач той изиграва през 1985-а година. Избира и необичаен имидж - излиза на ринга без музика, без халат, в обикновени бели шорти и с обути на бос крак кецове.
 
Първият му съперник Хектор Мерцедес бил повален в началния рунд. През тази първа година на професионалния ринг Тайсън провел общо 15 боя и спечелил всички преди финалния гонг. 

Личен живот:
 
През 1988-а година сключва брак с актрисата Робин Гивънс. Година по-късно се развеждат.
 
През 1991-а година среща Дезире Уошингтън на репетиция за конкурс по красота. Същата година той е обвинен в изнасилване и още три престъпления. Два дни по-късно той е задържан и освободен срещу $30 хил. гаранция.
 
Година по-късно е признат за виновен и е осъден на 10 години затвор, като излежава четири от тях.
 
През 1997-а година сключва брак с Моника Търнър, която през 2002-а година иска развод. Тайсън също.
 
Междувременно, няколко пъти е съден за побой, а при бой с Холифийлд той отхапва парче от ухото му. Тайсън твърди, че е ударен с глава.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани