Създадоха разтворими във вода пластмасови торбички

19:40, 25 юли 18 / Любопитно 25 773 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Чилийски учени представиха разтворими във вода пластмасови торбички, които не замърсяват околната среда, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Каква е тайната им? При производството на тези торбички петролът е заменен с варовик.

"Продуктът ни е дериват на варовикова скала, която не влияе върху околната среда", заяви ръководителят на фирмата Роберто Артете на пресконференция в Сантяго. Артете и Кристиан Оливарес са инициатори на проекта. Те се надяват новият продукт на базата на разтворимия във вода поливинилов алкохол да бъде пуснат на пазара през октомври в Чили - една от първите страни в Латинска Америка, забранили използването на традиционни пластмасови торбички. 

"Това е като да месиш хляб", поясни Артете. "За целта са нужни брашно и други съставки. Нашето брашно е поливинилов алкохол, а използваните от нас други съставки бяха одобрени от американското Управление за контрол на храните и лекарствата. То ни разреши да произвеждаме различни пластмасови продукти с този материал", каза още той.

Освен въпросната торбичка, която се разтваря в студена вода, бе представена и друга, която се отличава с по-голяма устойчивост. Тя се разтваря в топла вода.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама