Жените с няколко деца остаряват по-бързо

16:30, 30 юли 18 / Любопитно 25 746 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени от Северозападния университет в САЩ заключиха, че у жените, които имат няколко деца, се наблюдават признаци на ускорено клетъчно стареене, съобщи "Лента", цитирана от БТА.

Изследването обхванало около 1000 филипинки на възраст между 20 и 22 години. 102 жени имали по две деца, 28 жени - по 3 деца, докато 507 участнички никога не са били бременни, а останалите имали по едно дете.

У участничките били изследвани биологични маркери на стареенето, като дължината на теломерите и епигенетичната възраст, т.е. количеството епигенетични изменения, които обикновено се увеличават с годините.

Оказало се, че всяко раждане на дете предизвиква клетъчни изменения, които се равняват на стареене със средно 0,5-2 години. Теломерите "остарели" с 0,34-3,67 години, а епигенетичната възраст се увеличила с 0,29-0,63 години. При това ранната бременност оказва по-силно въздействие върху съкращаването на теломерите, особено у жените, които забременели в тийнейджърска възраст.

Учените отбелязват, че по време на бременността епигенетичният статус на клетките не показва признаци на стареене. Това навежда на мисълта за съществуване на имунологични и физиологични промени при развитието на плода, които включват повишаване нивото на естрогена и изменения в състава на имунните клетки. Естрогенът може да намали нивото на окислителния стрес и да защити теломерите от увреждания.

Резултатите от изследването са качени на сайта MedicalXpress.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама