Нено Димов: Пловдив има нужда от средства от ЕС за борба със замърсяването на въздуха

14:55, 30 юли 18 25 810 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пловдив може да бъде потенциален получател на пари по Ос 5 на оперативната програма „Околна среда“ за чистотата на атмосферния въздух. Това са 111 милиона лева, които страната ни може да получи от Брюксел за прилагането на мерки срещу замърсяването на въздуха до 2023 година. Това съобщи в Пловдив министърът на околната среда и водите Нено Димов и уточни, че в момента България отваря тази Ос 5 и основните разговори се водят с донора – Европейската комисия, която има своите изисквания, предаде БНР. 

Страната ни се опитва да договори повече общини да имат достъп до тези средства, докато изискването на Брюксел е те да се дадат на няколко големи общини, затова трябва да се намери баланс, посочи министър Димов. Той допълни, че повече яснота по преговорите се очаква през септември.

Основното изискване за достъп до тези европари ще са мерките на всяка община за битовото отопление, което е основният източник на замърсяване, коментира екоминистърът. 

По думите му, за Пловдив е изключително важно да получи средства по тази програма, тъй като за година градът има около три пъти повече нарушения от допустимото на нормите за чист въздух – за миналата година превишенията са около 90.

Най-мръсен е въздухът в момента в големите градове на Северозападна България. Пловдив се нарежда някъде в средата по замърсеност на въздуха на населените места у нас, посочи Нено Димов. Чистотата на въздуха, водният цикъл и кръговата икономика ще са трите основни приоритета на оперативната програма „Околно среда“ до 2023 година, обясни екоминистърът.

Той припомни, че отделно всяка година Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към екоминистерството дава 3,5 милиона лева за чиста околна среда. Тази година парите са за 474 проекта от цялата страна, от тях 39 са от Пловдивска област и са на стойност над 308 000 лева.

Един от проектите е в пловдивския район „Южен“, където министър Нено Димов и районният кмет Борислав Инчев направиха първа копка за изграждането на фитнес площадка на открито. Тя ще е с ударопоглъщаща настилка и жив плет и трябва да е готова за месец и половина. Съоръжението е на ул. "Димитър Талев" срещу бензиностанция "Хаджията Груев". 

Тази година децата са в центъра на политиките, затова ще продължим с изграждането на детски и спортни площадки, обяви Борислав Инчев.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама