Над 750 нарушения на трудовите закони само за юни в Добричко

20:00, 30 юли 18 25 965 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 750 нарушения на трудовото законодателство установиха през юни екипите на Областната инспекция по труда в Добрич. Извършени са общо 130 проверки във фирми в областта на търговията, ресторантьорството, селското стопанство и строителството на сгради. Осем от проверките са по постъпили жалби срещу некоректни работодатели, съобщиха от инспекцията. 

Данните за резултатите от контролната дейност показват, че преобладават нарушенията, свързани със закрилата на трудовите права на работниците и служителите. Тези случаи са 552, а нарушенията по безопасните и здравословни условия на работното място са 203. 

За най-драстичните случаи на заобикаляне на закона инспекторите са съставили 40 акта. Издадени са и предписания за отстраняване на констатираните нередности. Приоритет при  проверките продължава да е дейност „Растениевъдство“, тъй като тя е рискова по отношение на възникването на трудовите правоотношения и по осигуряването на безопасност и здраве при работа, посочват от трудовата инспекция. 

Вече е тенденция земеделските стопани изцяло да използват еднодневните трудови договори онлайн, които облекчават работата им. Земеделските стопани могат да заявяват онлайн еднодневни договори и за 4 часа. Тази практика се прилага сезонно, основно при прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама