Бисер Петков: Работата по проекта на Закона за личната помощ напредва с бавни стъпки

15:55, 30 юли 18 / Политика 25 1092 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Работата по проекта на Закона за личната помощ напредва с бавни стъпки в правилната посока. Това заяви социалният министър Бисер Петков след проведена работна среща с майки на деца с увреждания, неправителствени организации и омбудсмана Мая Манолова. Една от приетите мерки е да се наемат от работодателите хора с увреждания. Тепърва тази мярка предстои да се обсъди с работодателските организации.

Постигнат е и консенсус кой да извършва индивидуалната оценка в структурите на Агенцията за социално подпомагане. На първо време ще бъдат създадени нови звена в агенцията. Впоследствие, на по-късен етап, тази оценка може да се извършва от Агенцията за хората с увреждания, обясни Петков.

До 6 август всички представители на работната група ще изразят писмено становище по направените корекции в проектозакона. След това МТСП ще работи в бърз порядък по него

„Диалогът продължава, убеден съм с общи усилия продължаваме напред“, заяви социалният министър Бисер Петков, цитиран от БНТ.

„Обнадеждена съм от конструктивния диалог. Но дали ще има воля за реформи, ще стане ясно, когато видим коригирания вариант на закона. Това, което се предлага е стъпка, но не можем да кажем, че се предлага реформа, коментира омбудсманът Мая Манолова.

Адриана Стоименова от Национално представителни организации за интеграция на хората с увреждания обясни, че това, което за нас е недостатъчно са конкретни мерки за контролни механизми.

Видяхме в последния проект нещата, които ние искаме. Трябва да има специална методика, всеки човек да се оценява индивидуално. Не искаме ТЕЛК да определя до колко човек е негоден. Продължаваме да настояваме личната помощ да бъде регламентирана в отделен закон, заяви Мая Стоицева от протестиращите майки.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама