ВМА организира безплатни прегледи за лаймска болест

18:00, 31 юли 18 25 758 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специалисти от катедрата по инфекциозни болести при Военномедицинска академия /ВМА/ организират безплатни консултации и прегледи за лаимска болест и други инфекции, предавани при ухапване от кърлеж. Прегледите ще се проведат в началото на следващата седмица с предварително записване за час.

В интервю за предаването „Преди всички“ началникът на катедра “Инфекциозни болести“ във ВМА полк. доц. Георги Попов уточни, че дъждът стимулира размножаването на кърлежите и нараства възможността от заразяване с лаимска болест: „В никакъв случай не искам да създавам паника и не всяко ухапване от кърлеж е рисково за заразяване с лаимска болест и други болести, но хората трябва да имат предвид основно, че при ухапване кърлежът трябва да се извади от компетентен човек възможно най-бързо. Самодейност не се препоръчва. След всяко ухапване от кърлеж обаче трябва да се направи изследване за болести, преносими от кърлежи. Изследването обаче не трябва да се прави веднага след ухапването, защото на организма са му необходими между 7 и 10 дни, за да изработи антителата“.

Полк. доц. Попов препоръча даването на антибиотик превантивно при ухапване от кърлеж: „Ако изследването е положително, трябва да се назначи лечение. Ако изследването е отрицателно, също не бива да се успокояваме, а трябва да изчакаме и да се направи профилактика с антибиотик. През последните години се увеличи заразяването на самите кърлежи с лаимска болест и не бива да се подценява взимането на антибиотик“, предаде БНР.

Гражданите могат да запишат час за преглед на тел. 922 59 68. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама