Опасни вещества на работа разболяват 120 000 души годишно в ЕС от рак

20:00, 01 авг 18 / Свят 25 758 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всяка година около 1,6 млн. души в Европа се диагностицират с рак, а около 120 000 от тях се разболяват в резултат на професионална експозиция на канцерогени. Това води до почти 80 000 смъртни случая годишно.
 
По данни от оценки на Международната организация на труда (МОТ) и Европейския съюз (ЕС)
канцерогените са причинителят на по-голямата част от смъртоносните професионални заболявания в ЕС.
 
Преките разходи, произтичащи от експозиция на
канцерогени на работното място в Европа, се оценяват на 2,4 млрд. евро годишно. Към 2017 г. базата данни, изградена съгласно изискванията на Регламента относно класифицирането, етикетирането и опаковането (CLP), съдържа информация за 129 000 опасни вещества, които се произвеждат или внасят на територията на Съюза.
 
Излагането на
опасни вещества на работното място е свързано с тежки и дълготрайни здравословни проблеми - с респираторни заболявания; увреждания на вътрешните органи, включително мозък и нервна система; кожни раздразнения и кожни болести; професионални ракови заболявания (левкемия, рак на белите дробове, мезотелиома и рак на носната кухина). Наличието на опасни вещества може да изложи работниците на риск от пожар, експлозия, тежко отравяне и задушаване.
 
Според второто Европейско проучване на
новите и нововъзникващите рискове в предприятията, организирано от EU-OSHA, опасни вещества се срещат по-често в определени сектори, например селското стопанство, производството и строителството. Въпреки това около 18% от всички работещи в ЕС твърдят, че са изложени на вредното им въздействие повече от една четвърт от работното си време, като този дял не се променя от 2000 г. А около 38% от предприятията от всички сектори съобщават, че за потенциално опасни химични или биологични вещества на работните си места.

Затова Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ГИТ) организира информационна и инспекционна кампания "Здравословни работни места, 2018-2019 г., управление на опасните вещества на работното място", съобщиха от пресцентъра на службата. С нея България се включва в двугодишната кампания на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EU-OSHA), която започна през април 2018 г. и е посветена на повече информираност и превенция на риска от работата с опасните вещества в ежедневната трудова дейност.
 
От 1 август 2018 г., в рамките на планираната си инспекционна дейност, при проверките в предприятия контролните органи на Агенцията специално ще следят за
оценката на риска и предприетите мерки за минимизиране на рисковете вследствие използването на опасни вещества от работещите в тях.
 
Инспекцията по труда разчита на съдействие от страна на работещите като попълнят анонимно специални анкети. Целта е да се установи
доколко работещите познават изображенията, с които на етикетите се визуализират различните рискове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама