Отбелязваме по стар стил Илинден и Преображение, морето се "обръща"

06:30, 02 авг 19 25 6636 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българската православна църква почита днес по стар стил паметта на Свети пророк Илия - един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог.

Според народните вярвания на днешния ден не се ходи на плаж, защото морето взима жертва на този ден. От днес времето се обръща, почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Илинден идва с мъртва хватка на морето, казват старите рибари. Затова летовниците трябва да са особено внимателни при къпане в морето.

На този ден времето се „преобръща" и морето взима жертви гласят поверията. Спасителите по плажовете също предупреждават за опасност от "мъртвото вълнение". Опасните подводни течения, известни като „мъртво вълнение", обикновено се появяват по нашето крайбрежие точно в началото на август.

Опасните подводни течения ще продължат до средата на септември, казват спасителите и апелират към плажуващите да спазват техните указания и флаговата сигнализация.
 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама