Турция планира да създаде своя космическа агенция до края на годината

17:15, 07 авг 18 / Свят 25 786 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турция планира до края на годината да създаде собствена космическа агенция, съобщи министърът на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк. По думите му, космическата агенция ще координира и контролира работите в сферата на аеронавтиката с отчитане на националните интереси на Турция.

"Ние придаваме особено значение на развитието на космическия отрасъл, формирането на научна платформа за космически разработки и увеличаването на числеността на кадрите", каза Варанк.

Той уточни, че агенцията не само ще координира реализацията на проекти в сферата на космическите технологии в Турция, но и ще развива международните връзки в тази област в рамките на ООН.

В края на май тази година азербайджанската агенция "Тренд", позовавайки се на източник от турското правителство, съобщи, че Турция планира след 2023 г. да започне собствена програма за подготовка на астронавти, за което смята да похарчи около 6 млрд. долара. Законодателната база за това била подготвена още през 2016 г.

Преди това, още през 2014 г., в турския окръг Коня завърши строителството на т.нар. турска космическа база. Там са събрани мощности за производство и изпитание на спътници.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама